ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Βατερλο για τη Μερκελ στο Βερολινο – Ανησυχια για την εδραιωση των ακροδεξιων (AfD)

Αλλαγές και εκπλήξεις φέρνουν οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο: τα δύο μεγάλα κόμματα υποχωρούν, η Αριστερά ανεβαίνει, ενώ η ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αυξάνει τα ποσοστά της.

Στην κορυφή δεν αλλάζει κάτι: Οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη, ενώ επανεκλέγεται ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ.

Στην πραγματικότητα αλλάζουν τα πάντα: τα δύο μεγάλα κόμματα, η πλευρά Γκάμπριελ (SPD) και οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), συγκεντρώνουν για πρώτη φορά λιγότερο από το 50% των ψήφων στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ στην τοπική Βουλή δίνουν το «παρών» έξι κόμματα.

Η παράταξη της καγκελαρίου καταγράφει, μάλιστα, το χειρότερο ποσοστό στα χρονικά της πόλης, έχοντας μικρό προβάδισμα από τους Πράσινους, αλλά και το αριστερό κόμμα Die Linke.

Επειτα από όλα αυτά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το πιθανότερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού με αριστερό πρόσημο και τρία κόμματα: τους σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς.

Πολλοί, άλλωστε, θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη ως προάγγελο εξελίξεων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία.

Spiegel: Ο Σόιμπλε διάδοχος της Μέρκελ, εάν εκείνη αποσυρθεί«Έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», δηλώνει, από τη δική του πλευρά, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ.

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχεται πως «δεν πανηγυρίζει κιόλας», καθώς το κόμμα του έχασε περίπου 6% στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ λέει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο για το κόμμα του.

Απαντώντας στην ερώτηση αν το αρνητικό αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις για την Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι «όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε».

Εξάλλου, το εκλογικό πλήγμα για την καγκελάριο είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μακλεμβούργου- Πομερανίας.

Ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, ότι «στο Βερολίνο το αποτέλεσμα κρίθηκε κυρίως σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος».

Υψηλό ποσοστό για την ξενοφοβική AfD

Στους κερδισμένους της Κυριακής, αναφέρει η DW, περιλαμβάνεται το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου.

«Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία» δηλώνει ο υποψήφιος του κόμματος στη γερμανική πρωτεύουσα, Γκέοργκ Παζντέρσκι.

Η αντιπρόεδρος Μπεατρίξ φον Στορχ κάνει λόγο για «ένα μεγαλειώδες εκλογικό αποτέλεσμα» και υποστηρίζει ότι η AfD «είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει παντού, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια».

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς περιλαμβάνεται η επιστροφή στο προσκήνιο και στην τοπική Βουλή, του φιλελεύθερου κόμματος FDP.

Εκτός Βουλής μένει το «Κόμμα των Πειρατών» και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί από τους ψηφοφόρους του έχουν μεταπηδήσει στην Αριστερά.

Πάντως, το Die Linke παρουσιάζει για άλλη μία φορά ένα «διπλό πρόσωπο» στην πόλη: στο ανατολικό Βερολίνο παραμένει πρώτη δύναμη με 25,2% των ψήφων, αλλά στις δυτικές συνοικίες της γερμανικής πρωτεύουσας δεν ξεπερνάει το 11%.

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά