ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ήττα του ακροδεξιού στις αυστριακές εκλογές – Ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο νικητής του σημερινού επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, έχοντας επικρατήσει του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τις πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ και αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

 

Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα ψήφισαν νωρίς το πρωί, με τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Το μήνυμα προς την Ευρώπη είναι σαφές. Θέλω να δεσμευθώ προσωπικά για να αλλάξω αυτήν την ένωση με θετικό τρόπο και δεν θέλω η Αυστρία να αποχωρήσει από την ΕΕ. Αυτό θέλω να γίνει σαφές» δήλωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο αντίπαλός του Χόφερ, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναφέρθηκε στο ανησυχητικό ενδεχόμενο η Αυστρία να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εκλέξει ξεκάθαρο ακροδεξιό πρόεδρο.

«Εκτός Αυστρίας αυτές οι εκλογές θεωρούνται ότι δεν θα επηρεάσουν μόνο τους Αυστριακούς. Εδώ στην Αυστρία έχουμε συχνά αυτό το συναίσθημα, θέλουμε αυτό που θέλουμε. Φυσικά αυτό είναι που κάνουμε. Αλλά ότι συμβεί σήμερα εδώ θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη μάχη στο νήμα και η Ευρώπη παρακολουθεί κάτι που εκλαμβάνει ως συνέχεια της ψήφου για Brexit και προοίμιο των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Η μάχη έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που είχε η μάχη για το Brexit και ομοιότητες ακόμη και με τις κάλπες στις ΗΠΑ.

«Ελπίζω όλο αυτό να τελειώσει σήμερα γιατί τρεις φορές είναι αρκετές, και πραγματικά ελπίζω αυτός να είναι ο τελευταίος γύρος, να έχουμε έναν καλό ομοσπονδιακό πρόεδρο και να έχουμε ηρεμία και ησυχία» δήλωσε κάτοικος της Βιέννης.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει με οριακή διαφορά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο, η εκλογή του, όμως, ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

 

 

Ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη μιας “φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας”. “Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας”, τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος θέλει επίσης να προασπίσει τις “αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης”.

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*