ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Γαλλια η πρωτη χωρα στον κοσμο που απαγορευει τα πλαστικα πιατα & ποτηρια

H Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στο κόσμο που απαγορεύει τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης. Ένας νέος γαλλικός νόμος απαιτεί από τους κατασκευαστές πλαστικών ποτηριών και πιάτων μιας χρήσης να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους από υλικά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να διασπώνται. Σύμφωνα με το νόμο το βιοδιασπώμενο υλικό θα πρέπει μέχρι το 2020 να αποτελεί το 50% των προϊόντων και θα αυξηθεί στο 60% μέχρι το 2025.

 

Η Γαλλία επιδιώκει να τεθεί στην ηγεσία των χωρών που λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη Γαλλία κάθε δευτερόλεπτο πετιούνται 150 πλαστικά ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης, περίπου 4,73 δισεκατομμύρια το χρόνο και μόνο το 1% αυτών ανακυκλώνονται, κυρίως επειδή είναι κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο και πολυεστέρα.

 


Αν και η απόφαση αυτή είναι ευρέως αποδεκτή από περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, υπάρχουν, οπως ειναι αναμενομενο, και φωνές από τον επιχειρηματικο χωρο που τάσσονται ενάντια της απαγόρευσης με το επιχείρημα πως παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων. Η εταιρεία  Pack2GoEurope, η ηγέτιδα εταιρεία στην κατασκευή αυτών των προϊόντων είπε ότι ο νόμος παραβιάζει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και έχει πρόθεση να αμφισβητήσει το νόμο στα δικαστήρια.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει το σωστό και να λάβει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά της Γαλλίας για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» δήλωσε στο Associated Press, o γ.γ. της «Pack2Go Europe», Ίμον Μπέιτς. «Αν δεν το πράξει, θα το κάνουμε εμείς».

 

Κι εμείς, οι πολίτες, απευθύνουμε έκκληση στην Ευρώπη των λαών και τα εκλεγμένα όργανα της να μην ακούσουν τις πολυεθνικές και να προστατέψουν επιτέλους το περιβάλλον με απτά μέτρα όπως αυτό της Γαλλίας! Hellas Pindakaas

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά