ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

To «Lychnari». Oι Hero Hokwerda & Παυλος Εμμανουηλιδης μιλουν για ολα!

Οι Hero Hokwerda & Παύλος Εμμανουηλίδης μιλούν για το «Λυχνάρι», το ολλανδόφωνο περιοδικό με θέμα την Ελλάδα, και σχολιάζουν την επικαιρότητα και τα σημεία των καιρών.

 

Ακούστε την εκπομπή εδώ.

 

Είχαμε την ευκαρία καταρχήν να γνωρίσουμε καλύτερα τους δύο καλεσμένους μου. Ο Hero Hokwerda έχει γεννηθεί στο Groningen, αλλά μιλάει άπταιστα τα ελληνικά καθώς τα έχει σπουδάσει, στο Groningen αλλά και στη Θεσσαλονίκη, για την οποία μίλησε εκτενώς και με πολύ αγάπη. Δυο χρόνια έζησε στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τούμπας αλλά και στα Κάστρα. Μέχρι πρόσφατα δίδασκε στο τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και αυτή τη στιγμη ασχολείται με τις μεταφρασεις και το Λυχνάρι.

Ο Παύλος Εμμανουηλίδης έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, μεγαλωσε και σπουδασε (φυσική) στην Αθήνα, ενώ στην Ολλανδία βρίσκεται από το 1990 και είναι παντρεμένος με Ολλανδέζα. Από χόμπι κάνει μαθήματα Ελληνικων για Ολλανδους στο Leiden, παράλληλα με την εργασία του στο αιματολογικο εργαστηριο του LUMC.

Μιλήσαμε για το Λυχνάρι και την μακρά κι ενδιαφέρουσα ιστορία του, για το Ίδρυμα Κοραή και τη σχέση του με το περιοδικό, για τις σχέσεις Ελλάδας-Ολλανδίας τα τελευταία «δύσκολα» χρόνια, για την έλλειψη ουσιαστικής και αντικειμενικης πληροφόρησης που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες και τη γέφυρα επικοινωνίας που στήνει εδώ και δυο δεκαετίες το Λυχνάρι ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά