ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Διπλωματία πόλεων – Παρουσίαση για Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική στο Pakhuis de Zwijger – 8 Ιουνίου 2017

Μια παρουσίαση για την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική θα γίνει στο Pakhuis de Zwijger, την επόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 17:00 το απόγευμα,  στα πλαίσια της δράσης «Διπλωματία των Πόλεων». Η ομάδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο τουριστικής ανάπτυξης και διεθνών σχέσεων Σπύρο Πέγκα, μαζί με μια σειρά από φορείς της πόλης, αντιπρυτάνεις των ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, θα βρίσκονται στο Άμστερνταμ, εδώ στο κτίριο του Pakhuis de Zwijger από όπου εκπέμπουμε κι εμείς, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, για να παρουσιάσουν την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ως τουριστικούς και συνεδριακούς προορισμούς.

 

Η παρουσίαση θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έλθει να γνωρίσει την ομάδα του Δήμου Θεσαλονίκης και ολόκληρη την αποστολή. Και για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, θα γίνουν και συναντήσεις Business to Business, για τις οποίες όμως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν από πριν μια φόρμα συμμετοχής. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να κατεβάσει τη φόρμα από εδώ PARTICIPATION FORM, να την συμπληρώσει και να την στείλει στο παρακάτω εμαιλ: i.mitaftsi@thessaloniki.gr

 

Τί είναι η δράση «Διπλωματία Πόλεων»;

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε να οδηγήσει την πόλη της Θεσσαλονίκης από την τουριστική ανάπτυξη στην τουριστική εξειδίκευση μέσα από την δράση «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΩΝ».

Από το 2011 που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Θεσσαλονίκης η ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που πρέσβευε, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε το πόσο αναγκαίο ήταν η πόλη να αρχίσει να ανοίγεται προς τα έξω και να βρει τρόπους να προσελκύσει κόσμο να την επισκεφθεί. Η Θεσσαλονίκη έπρεπε να ξανά ανακαλύψει τα κάλλη της, την ιστορία της, τις δυνατότητες της, να εισπράξει αυτό που της πρέπει με βάση τα πλεονεκτήματά της και να αρχίσει να «πουλά» τον εαυτό της προς τα έξω.  Να γίνει κοσμοπολίτισσα και μια πόλη ανοικτή και ανεκτική στους ξένους.  Μια πόλη γεμάτη τουρίστες. Χαράκτηκε λοιπόν, μια στρατηγική δυναμικής εξωστρέφειας και καθορίστηκαν οι πρώτες αγορές στόχοι με κριτήριο την γεωγραφική θέση αλλά και το πολυπολιτισμικό προφίλ της Θεσσαλονίκης.

 

 

Ο πρώτος στόχος ήταν τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Ο δεύτερος στόχος ήταν οι άλλοι μας γείτονες, «οι παρεξηγημένοι» για πολλούς, οι ΤΟΥΡΚΟΙ οι οποίοι όλο και περισσότεροι επισκέπτονται πια τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη δημιουργία του μουσείου – σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Τρίτος στόχος το ΙΣΡΑΗΛ.  Μια φυλή που έχει ιστορία σε αυτή την πόλη και που την αγαπά. Δύο λαοί που τους ενώνουν πολλά. «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» την αποκαλούσαν τη Θεσσαλονίκη.  Δεν ξεχνάμε ότι οι Εβραίοι έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή της πόλης μας και συνέβαλαν στους τομείς της εκπαίδευσης και του εμπορίου. Η παρουσία τους στην Ελλάδα υπέστη συντριπτικό πλήγμα από την ερήμωση που επέφερε το Ολοκαύτωμα. Τέταρτος στόχος η ΡΩΣΙΑ με ισχυρό συνδετικό κρίκο την Ορθοδοξία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Γρήγορα έγινε αντιληπτό, ότι η συμμετοχή του Δ.Θ. σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού στο εξωτερικό δεν αρκούσε και ήταν επιτακτική η ανάγκη στοχευμένων κινήσεων. Έτσι τέθηκε σε εφαρμογή η κατάκτηση του πρώτου στόχου, και πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη στα Σκόπια τον Δεκέμβριο του 2013 με επικεφαλής τον Δήμαρχο και ανθρώπους από τον χώρο του τουρισμού, για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης.

Μετά την επίσκεψη στα Σκόπια (Δεκέμβρης 2013) δημιουργήθηκε το πλαισίο μέσα στο οποίο θα λειτουργούσε ο Δήμος στο εξωτερικό και αυτό περιλάμβανε τρία στάδια.

  1. Δημιουργία μιας μεγάλης αποστολής αποτελούμενη από φορείς της πόλης, που εμπλέκονται με τον τουρισμό.
  2. Διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης για την παρουσίαση της πόλη μας στο αντίστοιχο ξένο κοινό, όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό αλλά και ως εκπαιδευτικό, γαστρονομικό, επιχειρηματικό, ιατρικό.
  3. Συναντήσεις Business to Business (B2B) μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των ξένων επιχειρηματιών.

 

Όλη αυτή η προσπάθεια πήρε το όνομα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΩΝ.

 

 

Μετά την επιτυχημένη επίσκεψη στο Βελιγράδι (Οκτώβρης 2014) αποφασίστηκε ότι η προβολή της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό θα είναι όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός αλλά και ως γαστρονομικός, επιχειρηματικός, εκπαιδευτικός αλλά και ιατρικός.

Στον τομέα της εκπαίδευσης και έχοντας τέσσερα δημόσια πανεπιστήμια στους κόλπους της, η Θεσσαλονίκη μια κατ’εξοχήν φοιτητούπολη, έχει όλα τα κριτήρια για να αποτελέσει έναν περιφερειακό και γιατί όχι και παγκόσμιο, κόμβο σπουδών (Educational Hub). Η συνεχής αύξηση συμμετοχής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (δημόσιων και ιδιωτικών) οδήγησε στη σκέψη εμπλουτισμού της Διπλωματίας Πόλεων με νέα εργαλεία και έτσι δημιουργήθηκε το Study in Thessaloniki. Mία ξεχωριστή ημερίδα και παρουσίαση (που γίνεται μέσα στο πλαίσιο της Δ.Π.) για την πανεπιστημιακή κοινότητα κατά τη διάρκεια της οποίας τα Ελληνικά ιδρύματα παρουσιάζουν τις δυνατότητες σπουδών στην πόλη μας, καθώς και τις υπηρεσίες τους γενικότερα, σε ανάλογο κοινό αποτελούμενο από πανεπιστήμια, ιδιωτικά κολλέγια, σχολεία καθώς και κέντρα διασύνδεσης φοιτητών, φοιτητές, μαθητές που είναι οι αυριανοί φοιτητές αλλά και στους γονείς τους.

Για την ενίσχυση του προγράμματος, δημιουργήθηκε και ένα logo για αυτό του project καθώς και μία ηλεκτρονική σελίδα www.studyinthessaloniki.gr όπου κάποιος μπορεί να βρει πληροφορίες για πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μέσα όμως στις σκέψεις του Δ.Θ. ήταν η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει και ένα προορισμό για τουρισμό υγείας.  Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2014, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση (που την προκάλεσε ο Δ.Θ.), ανάμεσα στο Δ.Θ. και σε ανθρώπους του ιατρικού κόσμου (κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα ευεξίας) τόσο από το δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο την ενημέρωση του Δ.Θ. για το τόσο ευαίσθητο θέμα “Τουρισμός Υγείας” από τους ειδήμονες του χώρου.  Τέθηκαν βασικές ερωτήσεις όπως τί κινήσεις γίνανε σε αυτό τον τομέα, από ποιους, που βρισκόμασταν την δεδομένη στιγμή; Στην συγκεκριμένη συνάντηση εξ’ αρχής τονίστηκε από την πλευρά του Δήμου η πρόθεσή για βοήθεια όπου χρειαστεί  με σκοπό να γίνει η πόλη ένας προορισμός ιατρικός.

 

 

Η στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης και το μοντέλο της Διπλωματίας Πόλεων

Η Διπλωματία των Πόλεων είναι ένας κύκλος που συνεχώς διευρύνεται.  Ξεκίνησε να επισκέπτεται χώρες που έχουν μια πολιτισμική αναφορά στη Θεσσαλονίκη.  Που οι λαοί της ζήσανε σε αυτή, αφήσανε το χνάρι τους πάνω της και την βοήθησαν να σκιαγραφήσει το σημερινό της προφίλ. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις ώριμες αγορές της Ευρώπης και συγκεκριμένα το Μιλάνο και τη Μπολώνια, τη Λευκωσία, την Κολωνία, το Παρίσι καθώς και την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του έτους 2016 που ήταν έτος Ελλάδος-Ρωσίας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διπλωματίας θέλει να συνεχίσουν στην Κεντρική Ευρώπη και το 2017 και μετά να επισκεφθούν πιο απομακρυσμένες δυναμικές (Αμερική, Καναδά) ή γοργά αναπτυσσόμενες αγορές (Κίνα, Ινδία).

Tο μοντέλο Διπλωματία Πόλεων έχει αναπτύξει δυναμική και στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να έχει παρουσιαστεί στη Βέροια, στην Καστοριά, στην Καλαμάτα, στα Ιωάννινα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλη των Ιωαννίνων υιοθέτησε ήδη την ιδέα και έκανε το ξεκίνημά της τον Φεβρουάριο του 2016 με την πρώτη της επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Και σε αυτόν τον προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια η Διπλωματία των Πόλεων θέλει τον ιατρικό κόσμο μαζί της. Στόχος του Δ.Θ. είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει γνωστή και στο κομμάτι του τουρισμού υγείας που προσφέρει. Να δημιουργηθεί το Health in Thessaloniki.

Και μπορεί να τα καταφέρει γιατί :

  1. Είναι μια ασφαλής πόλη
  2. Bρίσκεται σε ιδανική γεωγραφική θέση, γύρω από αυτήν είναι πολλές τουριστικές περιοχές Χαλκιδική, Πιερία και είναι διεθνής συγκοινωνιακός κόμβος.
  3. Έχει υψηλής ποιότητας υποδομές τόσο στον κλάδο της Υγείας όσο και στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και πολύ υψηλής ποιότητας εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό ανθρώπινο δυναμικό και
  4. Διαθέτει λογικές τιμές.

 

 

Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, δημιουργία κοινού πλάνου δράσης (ένα θεσμικό πλαίσιο, πιστοποιήσεις κ.λ.π) αλλά αυτό που πρωτίστως είναι απαραίτητο είναι η συλλογική προσπάθεια, η συνεργασία με τοπικούς φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, Υπ. Μακεδονίας – Θράκης). Χρειάζεται επίσης συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών (τουριστικά γραφεία με ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών, ξενοδοχεία φιλικά σε ασθενείς). Και φυσικά κοινές κινήσεις σε διεθνές επίπεδο για προβολή του ιατρικού προϊόντος. Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας ο οποίος και θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου.

Ένα είναι το βέβαιο, ότι στην προσπάθειά του ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προβάλει την πόλη σαν ελκτικό προορισμό, έχει πετύχει οι φορείς της πόλης να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να προβληματίζονται από κοινού και να προγραμματίζουν κοινές δράσεις. Δημιουργήθηκε μία ομάδα ανθρώπων με κοινό βλέμμα στα πράγματα που έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την τουριστική πρόοδο της πόλης, γιατί τα οφέλη της διαχέονται σε όλους.

Και τελικά γίνεται πραγματικότητα αυτό που είχε δηλώσει εξ’αρχής ο Δήμαρχός Μπουτάρης: «Εμείς ανοίγουμε τον δρόμο, εσείς αρπάξτε την ευκαιρία και δημιουργήστε νέες συνεργασίες».

 

 

Διαβάστε, δείτε και ακούστε εδώ πως το νερό ένωσε δύο πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και το Άμστερνταμ τον περασμένο Οκτώβρη!

 

Και η συνέντευξη του δημάρχου Μπουτάρη στο Hellas Pindakaas εδώ!

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*