ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Λαγκαρντ: Δυο λαθη καναμε στην Ελλαδα – (Και να ταν μονο δυο…)

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνανε βέβαια στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η υποκριτική στάση ότι πρόκειται για λάθη. Δεν είναι απλώς λάθη τακτικής ή πολλαπλασιαστών. Είναι ολόκληρη η φιλοσοφία του ταμείου που είναι ΛΑΘΟΣ. Λάθος για τις χώρες που ακολουθούν τα προγράμματα του, λάθος για το λαό που χάνει την περιουσία του, λάθος για μια Ευρώπη ανίκανη να οργανώσει τα του οίκου της με όρους που θα θέσουν οι θεσμοί της, και όχι υιοθετώντας αμάσητη τη νεοφιλελευθερη κατευθυνση του δόγματος του σοκ.

Λάθος είναι ακόμη να συνεχίζουν να πιέζουν προς ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση, παρόλο που έχουν παραδεχτεί ότι οι λογαριασμοί τους πέσανε τελείως έξω.

Και κάτι τελευταίο, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη; Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά για τα λάθη; Γιατί δεν φτάνει απλώς να παραδεχόμαστε οτι κάναμε λάθη, πρεπει και να τα διορθώνουμε, και να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη των ζημιών. Αν δεν μπορούμε, τότε καλύτερα να πάμε σπίτι μας,,, στον αγύριστο! Αυτο ισχύει για τους πολιτικούς ηγέτες που απέτυχαν… για το ΔΝΤ όμως; Ποιος θα πρέπει να πάει σπίτι του κυρία Λαγκάρντ; Κύριε Τόμσεν; Ο τελευταίος ανεκδιηγητος Δανός, αντί να πάει σπίτι του μετά από τα λάθη, πήρε και προαγωγή.

 

Διαβάστε τι είπε η Λαγκάρντ στο Bloomberg.

 

Στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και στην υπερεκτίμηση της ικανότητας της χώρας να αναλάβει ιδιοκτησία των προγραμμάτων λόγω των αλλαγών κυβερνήσεων, στέκεται η επικεφαλής του ΔΝΤ. Το προσφυγικό ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Οι ευθύνες των πολιτικών.

 

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε. Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν “δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι”. Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε».

Την απάντηση αυτή δίνει η Κριστίν Λαγκάρντ στο ερώτημα του Bloomberg ποια λάθη έκανε το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απάντησε στην ερώτηση για το αν περιμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ΕΕ. «Ναι, έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες ,με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επηρέασε η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη, τοποθετείται διπλωματικά: Νομίζω ότι έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης απ’ ό,τι σε έμας. Δεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό συμβαίνει και πρέπει να προσέχουμε τον λαϊκισμό. Ηταν όμως ένας βασικός παράγοντας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Απαντώντας σε μια περισσότερο προσωπική ερώτηση, το πότε οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ίδια απάντησε: «η δουλειά μας είναι να δανείζουμε χρήματα απ’ όλη την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων χωρών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες της ευρωζώνης σε μια χώρα που πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και η οποία είχε αλλοιώσει τα οικονομικά της στοιχεία.

Οποιος αντιπροσωπεύει τη διεθνή κοινότητα πρέπει να πει «Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Αυτό είναι μια διαρκή διαδικασία. Το βλέπω σαν καθήκον εδώ στο ΔΝΤ να μην είμαι αυτάρεσκη, να υπολογίζω την ακρίβεια των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετρώ το πιθανό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και να επαναγκαταστήσω την αξιοπιστία και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους. Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη ‘ιδιοκτησία’ στην επανίδρυση της χώρας τους».

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*