ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σαρωτικό προβάδισμα του ΟΧΙ με 59% στο ιταλικό δημοψήφισμα – Παραιτειται ο Ρέντσι

Η μαζική απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς στο χθεσινό δημοψήφισμα, προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ισχυρές δονήσεις στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Το ΟΧΙ επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 60% έναντι 40% για το ΝΑΙ και υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την βαριά ήττα.

«Το ΟΧΙ κέρδισε χωρίς αμφιβολία και θα ήθελα να συγχαρώ το στρατόπεδο του ΟΧΙ που από σήμερα αναλαμβάνει ευθύνες. Στους φίλους του ΝΑΙ που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω έναν προς ένα.

Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε Κερδίσαμε εντυπωσιακό αριθμό ψήφων αλλά δεν ήταν αρκετός. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα κι όχι εσείς» δήλωσε ο Ρέντζι στο διάγγελμα του υπογραμμίζοντας πως δεν πιστεύει ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα στην Ιταλία μπορεί να συνεχίσει ως έχει.

« Δεν κατάφερα να σας καθοδηγήσω προς τη νίκη και σας παρακαλώ να με πιστέψετε ότι έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Δεν μετανιώνουμε αλλά είναι δεδομένο από την αρχή ότι σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο.

Ήθελα έτσι κι αλλιώς να μειώσω της καρέκλες. Αύριο θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτησή μου» κατέληξε.

Ο Ρεντζι επιχείρησε να περάσει μια μεταρρύθμιση με την οποία θα αποδυνάμωνε την γερουσία. Την συνδύαζε με έναν εκλογικό νόμο που προσέφερε πολύ ισχυρή συγκέντρωση εξουσιών στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Επειδή στο παρελθόν η Ιταλία έχει ζήσει τον φασισμό πολλοί Ιταλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μια κίνηση, πλήγμα στην Δημοκρατία.

 

 

Η επόμενη μέρα το ΟΧΙ προκαλεί σεισμικές δονήσεις και στις Βρυξέλλες οι οποίες τώρα θα πρέπει να διαχειριστούν άλλη μια κρίση που χτυπά το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Στην Ιταλία, η νέα πολιτική κρίση αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση της ιταλικής Οικονομίας. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμα και για χρεοκοπία τράπεζας. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, θα μπορούσε να δώσει εντολή στον Ματέο Ρέντζι για σχηματισμό κυβέρνησης με τεχνοκράτες ή να δώσει την εντολή σε κάποιον τεχνοκράτη για να το πράξει ώστε να καθησυχάσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η προκήρυξη εκλογών με τον Μπέμπε Γκρίλο και το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των πέντε αστέρων να βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Ο Γκρίλο στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ε.Ε.

H Ιταλία στέλνει σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης, με ιδιαίτερα ισχυρή ψήφο υπέρ του «όχι» στις περιοχές εκείνες όπου η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια.

Στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, το όχι έλαβε 68% και το ναι 32%. Στην Σικελία το ναι το 28% και το όχι 72%, ενώ στην Σαρδηνία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27% και 73%.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι περιφέρειες με χρόνια ανεργία δεν πιστεύουν ότι ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, υποσχόμενος «σύμφωνα» για την κάθε πόλη και περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου, πολλοί νέοι έχουν πάψει να αναζητούν εργασία, απογοητευμένοι από την κοινωνική κατάσταση. Το μήνυμα είναι ότι ο Ρέντσι έπρεπε να ασχοληθεί κυρίως με την ανεργία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφήνοντας την συνταγματική μεταρρύθμιση κατά μέρος για μελλοντικές, πιο εύκολες περιόδους.

Το ναι, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, υπερίσχυσε οριακά στην Τοσκάνη, περιφέρεια καταγωγής του Ρέντσι, στην Εμίλια Ρομάνα, με μεγάλη κεντροαριστερή παράδοση, και στην βορειοανατολική περιφέρεια Τρεντίνο- ‘Ανω Αδίγη, η οποία όμως χαίρει αυτονομίας που δεν θα μειωνόταν με την μεταρρύθμιση. Κέρδισε και στο Μιλάνο με 51%, χάρη στην Διεθνή Έκθεση Expo που οργάνωσε πέρυσι ο Ρέντσι, αλλά και στην πρόσφατη υπερίσχυση δημάρχου των Δημοκρατικών.

Στη Ρώμη όμως οι πολίτες υπέρ της μεταρρύθμισης δεν ξεπέρασαν το 40%. Σε μια φάση οικονομικής αποτελμάτωσης, με ανάπτυξη η οποία δεν ξεπερνά το 0,9%, ο Ρέντσι φαίνεται πως έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ταπεινοφροσύνη και ρεαλισμό και να αντιληφθεί ότι η δημοτικότητα στην πολιτική είναι κάτι που εξαντλείται πλέον σε χρόνο ρεκόρ.

 

Real.gr

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*