ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΑΟ ΣΤΟ «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ»

Ολοκληρώνεται σήμερα το  πενθήμερο ταξίδι του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ, στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρόσκληση του βουλευτή Φλώριδας κ. Γκας Μπιλιράκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, παρέστη στις 6 Ιανουαρίου, στη Θεία Λειτουργία των Αγίων Θεοφανείων και στην τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Τάρπον Σπρινγκς. Ειδικότερα, ο κύριος Κουίκ συναντήθηκε με τους ελληνικής καταγωγής Δημάρχους του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Κρις Αλαχούζο και του Κλιαργουότερ, κ. Γιώργο Κρητικό, επισκέφθηκε ελληνικά σχολεία, καθώς και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας.

 

Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και η επίσκεψη στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο «σημείο Μηδέν»

Πολύ ενδιαφέρουσα και γόνιμη συνάντηση είχε ο κύριος Κουίκ στη Νέα Υόρκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Συζήτησαν τα θέματα των σχολείων, της ελληνικής γλώσσας όπως και το ΣΑΕ, για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

 

 

Ο Υφυπουργός συζήτησε επίσης με τον κ. Δημήτριο και το θέμα του Μαλιωτείου. Όπως δήλωσε λίγο αργότερα:

«Διευκρίνισα στον Αρχιεπίσκοπο ότι στην υπόθεση του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Βοστώνης, η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε δικαιούται να παρέμβει, αφού είναι εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας. Όπως μάλιστα μου απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος, θα ήταν απαράδεκτο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το χειρισμό από πλευράς μου σε καθαρά διαμεσολαβητικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχτεί μία συνάντηση του Διοικητικού  Συμβουλίου του Μαλιωτείου με τον εδώ προκαθήμενο της Εκκλησίας.

Μου διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται τα μέλη του Μαλιωτείου να έρθουν στη Νέα Υόρκη και ότι θα τους συναντήσει εκείνος στη Βοστώνη, στο πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει. Μου ανέφερε μάλιστα ότι θα αποστείλει στο ΔΣ του Μαλιωτείου και σχετική επιστολή».

 

 

 

Πριν τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη κ Κωνσταντίνο Κούτρα και τον διπλωματικό του Σύμβουλο Βίκτωρα Μαλιγκούδη, επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που αναγείρεται στο «σημείο Μηδέν».

«Είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του γνωστού μας Καλατράβα. Μία εκκλησία που θα έχει τη μορφή καντηλιού, και που είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας με βάση τη Νέα Υόρκη, στο σημείο όπου πριν 16 χρόνια είχαμε την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων. Υπολογίζεται ότι η ανέγερση θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2018 και φαντάζομαι ότι τα θυρανοίξια θα αποτελέσουν ένα παγκόσμιο γεγονός με τη συμμετοχή και των δύο Προέδρων, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Σήμερα που είναι ακόμα γιαπί, υπολογίζεται ότι επισκέπτονται περιμετρικά το χώρο πάνω από 23.000 άτομα. Αντιλαμβάνεται κανείς τη κοσμοσυρροή όταν αρχίσει η λειτουργία του Ναού».

 

 

 

Οι επαφές του κ. Κουίκ σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη

Στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Κουίκ μετέβει στη Βοστώνη, όπου είχε συναντήσεις τόσο με στελέχη της Ομογένειας, όσο και με Έλληνες ακαδημαϊκούς που διδάσκουν σε Πανεπιστήμια της περιοχής. Στις 8 Ιανουαρίου συμμετείχε σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Βοστώνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών από το θάνατο του Αμερικανού Φιλέλληνα Σάμιουελ Χάου, ο οποίος είχε λάβει ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην περιοχή της Τρίπολης με τις δυνάμεις του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Χθες 9 Ιανουαρίου, ο κ. Υφυπουργός βρέθηκε, για μία ημέρα, στη Νέα Υόρκη, όπου, εκτός από το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής, κ. Δημήτριο, συνάντησε και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, την Εκτελεστική Διευθύντρια του ιδρύματος «Onassis USA», κα Αμαλία Κοσμετάτου, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκης Επιτροπής (AJC) κ. Ντέιβιντ Χάρις, και αργά το απόγευμα συναντήθηκε με την πλειοψηφία των Ομογενειακών Επαγγελματικών Οργανώσεων και λοιπών φορέων.

 

 

Στη συνέχεια,  ο Τέρενς Κουίκ παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας των Ομογενειακών Οργανώσεων της Νέας Υόρκης. «Η συνάντησή μου με τους εκπροσώπους των Ομογενειακών Οργανώσεων και φορέων ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χάρηκα ιδιαίτερα που μιλήσαμε ανοιχτά για όλα τα ζητήματα. Περιέγραψα την πολιτική του Υφυπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Ελληνισμό της Διασποράς, διευκρίνισα ότι η τοποθέτησή μου δεν έχει να κάνει ειδικά με τη Νέα Υόρκη ή την Αμερική, αλλά αφορά την Ομογένεια σε όλες τις Ηπείρους, βεβαίως με τη διαφορετικότητα των προβλημάτων και ζητημάτων, όχι απλά από Ήπειρο σε Ήπειρο, αλλά ακόμα και σε χώρες μέσα στην ίδια Ήπειρο, όπως μέσα στις ίδιες τις χώρες, κυρίως στις μεγάλες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία ή και ο Καναδάς. Ζήτησα να γίνει ολοκληρωτική επανεκκίνηση από μηδενική βάση, αφού προηγουμένως φύγουν από τη μέση σε μια αναγκαία αυτοκάθαρση, τα Σωματεία – σφραγίδες. Δήλωσα ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία και θα ενθαρρύνω κάθε σημαντική πρωτοβουλία που θα ξαναφέρει την Ομογένεια στα επίπεδα που ήταν πριν από 20 και πλέον χρόνια, με μοναδικό στόχο την προβολή και υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων. Τελευταία οργανωμένη αντίδραση της Ομογένειας ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 για το θέμα της Μακεδονίας και πιο παλιά για το Κυπριακό,  και τώρα όλα έχουν ατονήσει. Θα επιμείνω για το restartκαι θα είμαι σε επαφή με τις Οργανώσεις, ασφαλώς και με τη βοήθεια των κατά τόπους διπλωματικών Αρχών».

Σήμερα 10 Ιανουαρίου, ο κ. Κουίκ είχε επίσης μονοήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και με στελέχη ομογενειακών Οργανώσεων, ενώ απόψε θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Τέλος, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κουίκ έδωσε συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά ομογενειακά Μέσα.

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*