ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Θριαμβευτικη επανεκλογη του «κοκκινου» Κορμπιν στην ηγεσια των Εργατικων

Παρά την αντίσταση της ελίτ του κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη στην ηγεσία των Εργατικών με 61,8% έναντι 38,2% του βουλευτή Όουεν Σμιθ.

Έναν χρόνο μετά την εντυπωσιακή επικράτησή του και την ανάδειξη του στην ηγεσία των Εργατικών, ο 67χρονος βετεράνος της πολιτικής και αδιαφιλονίκητο φαβορί έναντι του βουλευτή Όουεν Σμιθ (του 46χρονου σχετικά άγνωστου πολιτικού από την Ουαλία) επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος.

Παρά τη σαρωτική του νίκη το 2015, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναγκάστηκε να δώσει ξανά μάχη για να παραμείνει στην ηγεσία αφού οι 172 από τους 230 βουλευτές των Εργατικών ενέκριναν στα τέλη Ιουνίου πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι έκανε απρόθυμα εκστρατεία εναντίον του Brexit στο δημοψήφισμα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, υπό τα χειροκροτήματα των συνέδρων, ο Κόρμπιν κάλεσε το κόμμα να συσπειρωθεί και κάλεσε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του «να εργαστούν μαζί για μια πραγματική αλλαγή» και «να ξεχάσουν το παρελθόν».

Ένα μεγάλο μέρος της νίκης του Κόρμπιν οφείλεται στα νέα μέλη του κόμματος, καθώς από πέρσι άλλοι 300.000 άνθρωποι έχουν λάβει την κομματική ταυτότητά τους αναδεικνύοντας τους Εργατικούς σε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ευρώπης.

Πολλοί από αυτούς γοητεύτηκαν από το σχέδιο της «δημοκρατικής επανάστασης» και τις «πολύ αριστερές» ιδέες του νέου ηγέτη.

Οι μετριοπαθείς εκτιμούν ωστόσο ότι η στρατηγική αυτή θα καταδικάσει το κόμμα να παραμείνει για χρόνια ή και για δεκαετίες, στην αντιπολίτευση. «Η πρώτη συνέπεια από την επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ότι οι Εργατικοί δεν θα βρεθούν πολύ σύντομα στην εξουσία», υποστήριξε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Άναντ Μένον.

Για τους αναλυτές, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2020 είναι ήδη κερδισμένες από το Συντηρητικό Κόμμα, ωστόσο ο Κόρμπιν δεν φάνηκε να συμφωνεί μαζί τους. «Θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές του 2020», τόνισε.

Πριν ανακοινωθεί η νίκη του, είχε ήδη δηλώσει ότι «τείνει κλάδο ελαίας» σε όλους τους βουλευτές που τον αμφισβήτησαν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, πολλοί αντάρτες είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους κόλπους του κόμματος, ακόμη και αν οι «προσβολές» εκατέρωθεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αφήσουν βαθιά χαραγμένα τα ίχνη τους.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν πιθανή μια διάσπαση του κόμματος και μια ίδρυση ενός νέου, κεντροαριστερού σχηματισμού, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ο Τόνι Τράβερς, του London School of Economics, υπενθύμισε ότι υπάρχει προηγούμενο, η δημιουργία ενός Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 1981 που κατέληξε σε φιάσκο για εκείνους που εντάχθηκαν στις γραμμές του.

«Ορισμένοι θα επιστρέψουν στους κόλπους του, άλλοι θα συνεχίσουν την εξέγερση. Το Εργατικό Κόμμα θα μοιάζει με δυστυχισμένη οικογένεια που προσπαθεί να συνυπάρξει», υπογράμμισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν

Το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση που χαιρετίζει την επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Ταγμένος στον αγώνα εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να αποτελέσει εγγυητή για τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αναδειχτεί σε πολύτιμο σύμμαχο, στο πανευρωπαϊκό μέτωπο, για την ανάσχεση των πολιτικών λιτότητας. Σε μια Ευρώπη που οι ξενοφοβικές φωνές πληθαίνουν, υψώνοντας ξανά τείχη, η στήριξη του ακτιβιστή κατά του ρατσισμού Κόρμπιν από τη βάση του κόμματός του, είναι ελπιδοφόρα» τονίζει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: efsyn.gr

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά