Προς τριτες εκλογες η Ισπανια – Νεο πολιτικο αδιεξοδο

Αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες οι Ισπανοί να προσέλθουν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, μετά το νέο «όχι» των Σοσιαλιστών στο ενδεχόμενο παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς το Λαϊκό Κόμμα.

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο Ραχόι με τον Πέδρο Σάντσεθ, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίστηκε αμετακίνητος και τόνισε πως «οι ψηφοφόροι μας ψήφισαν να φύγει ο Ραχόι».

Αυτή η εβδομάδα είναι η πλέον καθοριστική για το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία, καθώς θα διεξαχθούν δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο. Οι 85 βουλευτές των Σοσιαλιστών αναμένεται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – να ψηφίσουν «όχι» τόσο σήμερα το απόγευμα όσο και στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Πλέον, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ωστόσο δεν θα μπορεί να περάσει και να ψηφίσει οποιονδήποτε νόμο. Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο χρόνο δεν έχει ψηφιστεί ούτε ένας νόμος στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Την Κυριακή το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κατέληξε σε συμφωνία με το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos. Μαζί με την ψήφο μιας βουλευτίνας ενός τοπικού κόμματος των Καναρίων, εξασφάλισε έτσι τη στήριξη 170 βουλευτών σε σύνολο 350.

Στην πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι δεδομένο ότι ο Ραχόι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία (176 ψήφους).

Στη δεύτερη, την Παρασκευή, του αρκεί η σχετική πλειοψηφία όμως ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις φαίνονται διατεθειμένες να απέχουν από την ψηφοφορία ώστε να του δώσουν την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 25 Δεκεμβρίου.

Πηγή: real.gr

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*