ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Πολιτισμική διπλωματία στο Hellas Pindakaas – Ακούστε on demand


Πολιτισμική διπλωματία στο Hellas Pindakaas, με την Μαρία Χρόντσιου, την Κατερίνα και τον Jeroen!

 

Ακούστε την εκπομπή on demand από αυτό το link.

 

Στο στούντιο είχαμε την Μαρία Χρόντσιου, που έγραψε τη διπλωματική της επάνω στο θέμα, και μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι εννοούμε με τον όρο «πολιτισμική διπλωματία» και πως εντάσσουν οι χώρες τον πολιτισμό στην άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής. Μαζί μας όμως είχαμε και την Κατερίνα Ζαχαρή (Lato – Het Griekse cultuur- centrum van Amsterdam) και τον Jeroen Lases, με τους οποίους εξερευνήσαμε πως γίνεται πράξη η διατήρηση και διάδοση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, της λογοτεχνίας, της γλώσσας, της μουσικής, της φιλοσοφίας, των εθίμων, της κουλτούρας και του πολιτισμού μας στο εξωτερικό.

 

.

Αφού γνωρίσαμε την Μαρία, που έχει ρίζες προσφυγικές από την Αρερτσού της Κωνσταντινούπολης, κάναμε ένα πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη και τη συμμετοχή της στην τοπική αυτοδιοίκηση του Νέου Ρύσσιου, φτάσαμε στις πρόσφατες σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για να καταλήξουμε στο αντικείμενο των σπουδών της. Τί εστί  πολιτισμική διπλωματία; Ποιοί την ασκούν; Ποιά τα ωφέλη της ήπιας ισχύος; Και η συζήτηση άνοιξε για να περιλάβει την Κατερίνα και τον Γιερούν, που μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού εδώ στην Ολλανδία. «Το κοινό στην Ολλανδία δεν έχει γνώση της ευρύτητας του ελληνικού πολιτισμού» σχολιάζει η Κατερίνα, που μέσα από τη Λατώ και τις δράσεις του κέντρου που ίδρυσε, συμβάλλει και η ίδια ως ένα βαθμό στην άσκηση ήπιας, πολιτισμικού περιεχομένου, ισχύος για την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας. Ο Γιερούν μας μίλησε για τον αντίκτυπο που έχει ο πολιτισμός μας και οι ανάλογες δράσεις στο ολλανδικό κοινό, με χαρακτηριστότερα παραδείγματα τις τρείς ομάδες παραδοσιακών χορών που αποτελούνται κυρίως από Ολλανδούς, και την ολλανδική χορωδία Φιλομήλα, τα μέλη της οποίας, αν και Ολλανδοί, τραγουδούν μόνο ελληνικό ρεπερτόριο, στα ελληνικά φυσικά. Άλλο παράδειγμα είναι η έκθεση του Jan Verdonk, του Ολλανδού που είχαμε δυο εβδομάδες πριν στην εκπομπή,  που ασχολείται και με το ρεμπέτικο, μια έκθεση με αγιογραφίες που γίνεται στην Ελληνική Κοινότητα του Άμστερνταμ αυτές τις μέρες.

.

Τέλος αναφερθήκαμε και στο συνέδριο της Έδρας της UNESCO του ΠΑΜΑΚ (3 Απριλίου), με θέμα «Διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος». Και ανοίγοντας λίγο το θέμα, σχολιάσαμε την αποτελεσματικότητα της ήπιας ισχύος και της πολιτισμικής διπλωματίας, κάτω από το πρίσμα των φαινομένων μισαλλοδοξίας, εθνικισμού και αλληλοσπαραγμού που βιώνει η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα. Απώτερος σκοπός της πολιτισμικης διπλωματίας είναι η καλύτερη επικοινωνία των χωρών μέσα από την διάδοση της κουλτούρας τους, η πολιτισμική άμιλλα,  ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, και εντέλει η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αξίες και ζητήματα που αμφισβητούνται κατάφωρα τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς.

.

 

 

 

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*