ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Xenitia.16 – Αποψε 30 Απριλιου στις 20’30 η πρεμιερα στο Compagnietheater Amsterdam

Με την Εύη και την Andrea μετά την εκπομπή. Ποια είναι η δύναμη της μουσικής της ξενιτιάς που κρατάει ζωντανή μια παράδοση αιώνων και τη συνεχίζει στις δύσκολες τούτες μέρες που ζούμε όλοι οι Έλληνες και πολλοί Ευρωπαιοι; Πώς νιώθουν οι Έλληνες που ξενιτεύτηκαν σε Ολλανδία και Γερμανία τα τελευταία χρόνια; Πως μπορεί η μουσική να προσφέρει παρηγοριά, να ξεκλειδώσει συναισθήματα και να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά και τις δυσκολίες της ξενιτιάς; Απόψε στις 20’30 στο Compagnietheater Amsterdam – Xenitia.16 – Να είμαστε όλοι εκεί!

 

Xenitia.16 – a concert documentary about migration. Ακούστε ON DEMAND την εκπομπή με την Εύη Φιλίππου και την Andrea Voets από εδώ.

 

Και πως να κερδίσετε προσκλήσεις για τους Locomondo!

 

 

Το Xenitia.16 είναι ένα μουσικό ταξίδι που ακολουθεί το τελευταίο κύμα Ελλήνων μεταναστών μέσα στην Ευρώπη. Η Εύη Φιλίππου (κρουστά) και η Andrea Voets (άρπα) σε συνεργασία με την τραγουδίστρια-τραγουδοποιό Κατερίνα Φωτεινάκη ερμηνεύουν τα δικά τους τραγούδια της ξενιτιάς με προσωπικές συνθέσεις, διασκευές παραδοσιακών κομματιών, σύγχρονη μουσική και αυτοσχεδιασμό. Ως μουσικοί δημοσιογράφοι μεταφέρουν τις φωνές Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και την Ολλανδία. Μέσα από τις ιστορίες τους προβάλλονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε μετανάστης και οι ψυχρές στατιστικές των ειδήσεων αποκτούν ανθρώπινη φωνή.

.
Η πρώτη παρουσίαση της συναυλίας-ντοκυμαντέρ θα πραγματοποιηθεί απόψε 30 Απριλίου στο Άμστερνταμ (Compagnietheater), ως μέρος του φεστιβάλ “Europe by People”.

 

Trailer

 

 

Xenitia.16 

Facebook event
Κρουστά: Εύη Φιλίππου
Άρπα: Andrea Voets
Τραγούδι-κιθάρα: Κατερίνα Φωτεινάκη
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Fabio Dondero & Chiara Somajni Xenitia.16 είναι ένα μουσικό ταξίδι που ακολουθεί το τελευταίο κύμα Ελλήνων μεταναστών μέσα στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βιώνει την τρίτη έξοδο μεταναστών σε έναν αιώνα , λόγω της οικονομικής κρίσης , η οποία έχει χειρότερο αντίκτυπο στον λαό από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του ’29 (the Great Depression). Από το 2008, 1 στους 50 Έλληνες έχει φύγει από τη χώρα.

Ζώντας στην ξενιτιά (ξένη γη), αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες, πολλές φορές την απόγνωση ίσως και την απελπισία και κυρίως τη νοσταλγία για την πατρίδα, την οικογένεια, τους φίλους ή ό,τι άφησε πίσω, καταφεύγει κανείς πολλές φορές στη μουσική. Τη μουσική που μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, να ξεκλειδώσει κάποια συναισθήματα, να απελευθερώσει. Η μουσική της ξενιτιάς , μια παράδοση αιώνων , συνεχίζει να έχει την ίδια δύναμη αλλά διαφορετική μορφή.

Η Εύη Φιλίππου(κρουστά) και η Andrea Voets(άρπα) σε συνεργασία με την τραγουδίστρια-τραγουδοποιό Κατερίνα Φωτεινάκη ερμηνεύουν τα δικά τους τραγούδια της ξενιτιάς με προσωπικές συνθέσεις, διασκευές παραδοσιακών κομματιών, σύγχρονη μουσική και αυτοσχεδιασμό.

Ως μουσικοί δημοσιογράφοι σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη-κινηματογραφιστή Fabio Dondero και τη δημοσιογράφο-σεναριογράφο Chiara Somajni, μεταφέρουν τις φωνές Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και την Ολλανδία. Μέσα από τις ιστορίες τους θα προβληθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε μετανάστης και οι ψυχρές στατιστικές των ειδήσεων θα αποκτήσουν ανθρώπινη φωνή.

Μετά από αυστηρή διαδικασία επιλογής, το πρότζεκτ “Xenitia.16“ επιλέχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ολλανδικό Υπούργειο Πολιτισμού. Η πρώτη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου στο Άμστερνταμ, ως μέρος του φεστιβάλ “Europe by People” με αφορμή την προεδρία της Ολλανδίας στην Ευρωπαική Ένωση. Στη συνέχεια θα γυρίσει την Ευρώπη με πρώτη στάση το Βέλγιο (“de Grote Post” στην Oostende).

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*