ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Tο χρονικό της νεομετανάστευσης – Ακούστε on demand

 

New Diaspora & Νικόλαος Σταμπουλόπουλος στο Hellas Pindakaas – Και οι 5 τυχεροί της κλήρωσης για τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στο Melkweg!

 

Ακούστε την εκπομπή on demand από αυτό το link.

 

Ακούστε την εκπομπή για να μάθετε ποιοι είναι οι 5 τυχεροί ακροατές που κέρδισαν τις προσκλήσεις που κλήρωσε το Hellas Pindakaas για τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα. Μια προσφορά της Enjoy & Share.

 

Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν πάει στην Γερμανία 157.000 Έλληνες. Στην Ολλανδία, η εκτίμηση μιλάει για 8.000 Έλληνες, αν και το πραγματικό νούμερο είναι σίγουρα μεγαλύτερο. 450.000 συνολικά είναι κατά προσέγγιση ο αριθμός των Ελλήνων νεομεταναστών σε παγκόσμια κλίμακα… μισό εκατομμύριο κόσμος δηλαδή έχει φύγει από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για το 5% του πληθυσμού της χώρας, και το 10% του εργατικού δυναμικού. Κι αν μιλήσουμε για πτυχιούχους, το ποσοστό μπορέι να φτάσει και το 25%, δηλαδή το ένα τέταρτο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού έχει φύγει στο εξωτερικό. Τα νούμερα είναι αμείλικτα, όπως μας λέει ο Νίκος Σταμπουλόπουλος. Πρόκειται για ένα ιστορικό πια γεγονός.

Η New Diaspora στόχο έχει να αναδείξει το θέμα αυτό στις πραγματικές του διαστάσεις, να δώσει φωνή και βήμα σε όσους νεομετανάστες θέλουν να καταγράψουν σε εικόνα, ήχο και κείμενο, και σε πραγματικό χρόνο, το πως βιώνουν το φαινόμενο της νέας διασποράς και να το  μοιραστούν με τους υπόλοιπους. Συνεντεύξεις, προσωπικές μαρτυρίες, ανταποκρίσεις, έρευνες, και ότι άλλο υλικό στέλνετε εσείς στη New Diaspora, δημοσιεύεται χωρίς την επέμβαση των συντακτών και αποτυπώνει διαδικτυακά όλες τις πτυχές του φαινομένου της νεομετανάστευσης. Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φύγαν από την Ελλάδα; Γιατί έχουν φύγει; Τι κάνουν εκεί που βρίσκονται; Θέλουν να γυρίσουν πίσω; Κι αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις; Ο διάλογος γύρω από όλα αυτά τα θέματα είνα το ζητούμενο. Το χρονικό της νεομετανάστευσης, η καταγραφή των δεδομένων, αλλά και η δικτύωση και συσπείρωση αυτού του κόσμου, είναι όλα στόχοι της New Diaspora που, όπως είπα και στην εκπομπή, συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα και με τους στόχους του Hellas Pindakaas. Ένας κόμβος επικοινωνίας, συνεργασίας και ανάπτυξης πρωτοβουλιών.

Στο στούντιο είχαμε και τον Γιώργο Μήτρακα, που μας μίλησε και για το κατάστημα του, το Morning Tales που δεν υπάρχει πια στο Wageningen, και μας εξήγησε γιατί το έκλεισε, σχολιάζοντας και τις συνθήκες στις οποίες καλούνται οι νέοι επιχειρηματίες να ανοίξουν μαγαζιά στην Ολλανδία. Και είπαμε και για το διαδικτυακό κατάστημα Greek Food Tales που διατηρεί με τους 2 συνεργάτες του, ανάμεσα τους είναι και ο Θοδωρής Ματακιάδης.

.

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*