ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Στο εδωλιο η Κριστιν Λαγκαρντ -Θα δικαστει για το σκανδαλο Ταπι

Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας έκρινε σήμερα ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για το ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί ενώ η ίδια κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή της κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, η οποία παρέπεμπε τη Λαγκάρντ σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Η υπόθεση Ταπί και η εμπλοκή της επικεφαλής του ΔΝΤ
Η έρευνα γύρω από τον μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί έχει εμπλέξει αρκετά μέλη των κυβερνήσεων του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, περιλαμβανομένης της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Όλα ξεκίνησαν το 1993, όταν ο Ταπί ισχυρίστηκε ότι το μερίδιό του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, που πούλησε στην τράπεζα Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε για πολύ μεγαλύτερο ποσό, και έτσι η τράπεζα τον είχε εξαπατήσει. Το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισε να επιτρέψει διαιτησία στην αντιδικία του Ταπί με την Credit Lyonnais, μέρος της οποίας ήταν υπό την ιδιοκτησία του κράτους. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει ο Ταπί -που είχε στενές σχέσεις με τον Σαρκοζί- την αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε να καλυφθούν από μια κρατική οντότητα που είχε την ευθύνη να διευθετηθούν τα χρέη της τράπεζας.

Ο Ταπί, πρώην κεντροαριστερός υπουργός ο οποίος άλλαξε πλευρά και τάχθηκε υπέρ του Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007, είχε χάσει την υπόθεση το 2006 στο ανώτατο δικαστήριο και βρισκόταν στην διαδικασία της έφεσης όταν ο σημερινός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Λαγκάρντ θα έπρεπε ως υπουργός να προσβάλλει την απόφαση της διαιτησίας για την αποζημίωση, η οποία επέφερε τεράστιο κέρδος στον Ταπί αλλά ζημίωσε το δημόσιο. Η Λαγκάρντ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι έδρασε υπό τις εντολές του Σαρκοζί.

Η Λαγκάρντ, η οποία διαψεύδει ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αψήφησε τις ενστάσεις από υφισταμένους της στο υπουργείο και πίεσε η υπόθεση να αναπεμφθεί σε επιτροπή επιδιαιτησίας, με το επιχείρημα ότι αυτό χρειαζόταν για να επιλυθεί σε εύλογο χρόνο.

 

 

 

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*