Ριζικη λυση για το χρεος προτεινει το ΔΝΤ, που ξεπερνα τα οσα προτεινουν οι Ευρωπαιοι

Σύμφωνα με την WSJ, η πρόταση του ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τα σχέδια της ΕΕ. Στο τραπέζι σταθερά επιτόκια 1,5%, περίοδος χάριτος ως το 2040 και επιμήκυνση ως το 2080.

 

Για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, γράφει η Wall Street Journal.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η πρόταση του Ταμείου περιλαμβάνει λύσεις, όπως η μη πληρωμή κεφαλαίου και τόκων (περίοδος χάριτος) έως το 2040, μεταφορές των λήξεων για την περίοδο 2040-2080, αλλά και σταθεροποίηση επιτοκίων στο 1,5% του ΑΕΠ για 30-40 χρόνια.

To ΔΝΤ θέλει τα δάνεια, τα οποία έχουν δοθεί στην Ελλάδα να αποπληρωθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες, έως και το 2080, με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει.

Το επιτόκιο, με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια, με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

H πρόταση του Ταμείου, η οποία παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, θα κρατήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα, υπερβαίνουν κατά πολύ όλα όσα έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με επικεφαλής την Γερμανία, όπως σημειώνεται, διστάζουν να προχωρήσουν σε τόσες μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, τα οποία αυτήν την στιγμή ανέρχονται λίγο πάνω από τα 200 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 60 δισ. δολάρια αναμένεται να δοθούν υπό το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Το Βερολίνο θέλει την ίδια στιγμή το Ταμείο να συμμετάσχει οικονομικά και στο νέο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο δεν έχει ακόμα υπογράψει.

Όπως επισημαίνει η WSJ, η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε την περασμένη χρονιά στην Bundestag ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα διάσωσης προτού η Ευρώπη εκταμιεύσει οποιαδήποτε δόση προς την Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*