Hellas Pindakaas on Greek online paper Imerisia (in Greek)

“Ο Θεσσαλονικιός που γνωρίζει την Ελλάδα στους Ολλανδούς μέσω του ραδιοφώνου”

Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου
Πηγη: imerisia.gr

“Δυστυχώς φυστικοβούτυρο” (που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει “Ε! καλά δε πειράζει, δεν τρέχει και τίποτα”) ή αλλιώς Helaas Pindakaas, συνηθίζουν να λένε οι Ολλανδοί, αν και το Helaas παραπέμπει περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στη χώρα της τουλίπας. Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε και ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Νίκος Κουλούσιος.

Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκει η φωνή που ακούγεται από το Hellas Pindakaas, την Ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή που εκπέμπει από τις συχνότητες του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Άμστερνταμ «Salto/Wereld FM», στους 99.4 Mhz, κάθε Παρασκευή βράδυ 21:00-22:00 ολλανδική ώρα. Ο ίδιος πήρε το πρώτο συνθετικό Ηelaas, του άλλαξε την ορθογραφία για να γίνει Ηellas και μαζί με αυτή άλλαξε προς το καλύτερο και τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη διάθεση των ελλήνων ακροατών του. Ο κατά τα άλλα, “γευστικός” τίτλος παραπέμπει συνειρμικά και στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, αφού είναι ένας τίτλος ενωτικός, που κάνει πιο soft την “πειραγμένη” εικόνα της Ελλάδας στα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης. “Ξεκίνησα την εκπομπή εθελοντικά την Πρωταπριλιά του 2012.

Ήταν μια εποχή που ήμουν άνεργος, δεν υπήρχαν δουλειές για Έλληνες, είχα αρκετό χρόνο για ενδοσκόπηση και “ψαχνόμουν” γενικά. Είπα τότε να φτιάξω κάτι δικό μου, γιατί κατάλαβα πως τελικά δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις ευκαιρίες να μας συναντήσουν, αλλά να τις δημιουργούμε μόνοι μας, ακόμη και όταν οι συνθήκες γύρω μας δείχνουν να είναι απελπιστικές.

?

Έτσι πρότεινα συνειδητά στους υπεύθυνους του δημοτικού ραδιοφώνου του Άμστερνταμ να κάνω μια εκπομπή στα ελληνικά και να φιλοξενώ Έλληνες ,αλλά και Ολλανδούς φιλέλληνες που μιλούν ελληνικά.. Έτσι κι αλλιώς η συχνότητα στην οποία εκπέμπουμε (Salto / Wereld FM) φιλοξενεί μόνο ξενόγλωσσες εκπομπές (υπάρχει μια Βρετανική, μια Ιταλική, και πολλές από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής). Επίσης ήθελα να δώσω λίγο κουράγιο στους Έλληνες που για κάποιο λόγο βρίσκονταν εδώ και να περάσω ένα ενωτικό μήνυμα για τους δύο λαούς, που είναι ευρωπαίοι, που τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και που μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, όπως ακριβώς συνυπάρχουν και στον ραδιοφωνικό “αέρα” του Άμστερνταμ εκπομπές με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες”. Αυτά μου περιγράφει ο ίδιος καθισμένος στον καναπέ του καταπράσινου διαμερίσματός του σε μια από τις πιο κεντρικές συνοικίες της πόλης.

Μου εξηγεί πως το Salto/Wereld FM είναι εθελοντικό ραδιόφωνο, πως εκείνος πληρώνει ένα συμβολικό τίμημα για τη χρήση του στούντιο κάθε φορά που έχει εκπομπή και πως την ετοιμάζει μόνος του, εκτελώντας παράλληλα χρέη παρουσιαστή, αρχισυντάκτη, τεχνικού του ήχου, ντισκ-τζόκεϊ και παραγωγού. Η εκπομπή αλληλεπιδρά σε μεγάλο βαθμό με το ελληνικό κοινό της Ολλανδικής πρωτεύουσας και ο Νίκος Κουλούσιος είναι πάντα “ανοικτός” σε προτάσεις. Μάλιστα καλεί όλους όσοι έχουν κάποιο θέμα που θέλουν να αναδείξουν μέσα από την εκπομπή, να του γράψουν στο hellaspindakaas@gmail.com ή να το συζητήσουν μαζί του ραδιοφωνικά στο στούντιο, σε περίπτωση που βρίσκονται στην Ολλανδία.

 

Read the whole article here.