Οι αρχαίοι Έλληνες «παίζουν» ολλανδικό ποδόσφαιρο

Με μία πρωτότυπη ιδέα θέλησαν οι ιθύνοντες του ολλανδικού ποδοσφαίρου να συνδέσουν τον αθλητισμό τους, με τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο Ηρακλής, ο Αίαντας, ο Ξέρξης αλλά και η πόλη της Σπάρτης αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ποδοσφαιρικούς συλλόγους των Κάτω Χωρών, οι οποίοι δανείστηκαν στοιχεία, που ενσωμάτωσαν σε επωνυμίες και εμβλήματα των τοπικών συλλόγων. Ποια είναι όμως αυτά τα παραδείγματα;

 

AJAX AFC

                                       

 Ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ευρώπης, ο Ajax AFC που εδρεύει στο Άμστερνταμ, επέλεξε να συνδέσει, από την ίδρυση του ακόμα στις αρχές του 19ου αιώνα, την ιστορία του με αυτήν του βασιλιά της Σαλαμίνας και ήρωα του Τρωικού πολέμου, Αίαντα του Τελαμώνιου. Τόσο το όνομα του ( Ajax-Αίαντας ) όσο και το έμβλημα του επηρεάστηκαν από τον συγκεκριμένο μυθικό ήρωα.

..


HERACLES AlMELO

Στα βορειοανατολικά της χώρας, στην πόλη του  Άλμελο, η τοπική ομάδα, «γοητευμένη» από τους άθλους του μυθικού Ηρακλή, χρησιμοποίησε το όνομα του ( Hercules- Ηρακλής ), προκειμένου να κοσμεί τον τίτλο και το σήμα της και προσδοκώντας να φανεί αντάξια της δύναμης και του ηρωισμού του εμπνευστή της.

.


SPARTA ROTERDAM

                                                                                                    

 Ως άλλοι Σπαρτιάτες, οι παίκτες της ομάδας του Ρότερνταμ μάχονται με ψυχή για να κερδίσουν τον κάθε τους αγώνα. Η Sparta είναι η παλαιότερη ολλανδική ομάδα ποδοσφαίρου (1988) και η πρώτη ομάδα  στην χώρα που χρησιμοποίησε αρχαιοελληνική ονομασία για τον αθλητικό της σύλλογο.

 

..


XERXES DZB ROTTERDAM

                                                                                                         

Tέλος μία λιγότερη γνωστή ιστορία είναι αυτή της ομάδας του Ξέρξη Ρότερνταμ. Ο σύλλογος αγωνίζεται σε μικρότερες κατηγορίες του εθνικού πρωταθλήματος και επέλεξε τον μυθικό βασιλιά της Περσίας και τα γαλονόλευκα στο έμβλημμα της, ως επιρροή από την ελληνική ιστορία.

..


 

Ο αθλητισμός ενώνει πολιτισμούς και στην περίπτωση αυτή το «πάντρεμα» ήταν ιδανικό.

 

Βαγιονάς Βασίλειος

Φοιτητής τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Α.Π.Θ.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*