ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Χιλιαδες τα θυματα trafficking στην Ολλανδια

Μια νέα έκθεση υπολογίζει ότι 17.500 άνθρωποι είναι “σύγχρονοι σκλάβοι” στην Ολλανδία, δηλαδή, εξαναγκασμένοι να δουλεύουν ή θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Δουλείας (Global Slavery Index), που δημιουργήθηκε από την αυστραλιανή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Walk Free Foundation, ισχυρίζεται πως 45.8 εκατομμύρια ανθρώπων υπόκεινται σε κάποια μορφή σύγχρονης δουλείας στον κόσμο σήμερα.

Στον δείκτη κατατάσσονται 167 χώρες με βάση το εκτιμώμενο μέγεθος  της δουλείας τους, με την Ολλανδία να βρίσκεται στην 50η θέση. Ως σκλάβοι ορίζονται οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, αλλά αδυνατούν να ξεφύγουν λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού ή κατάχρησης εξουσίας.

Η δουλεία στην Ολλανδία – που εκτιμάται στο 0,1% του πληθυσμού – υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται στις βιομηχανίες πληρωμένου έρωτα, αλλά και κατασκευών, γεωργίας, μεταφορών και εστίασης , ενώ βρίσκεται και στους ανθρώπους που αναγκάζονται από εγκληματίες να επαιτούν.

Όπως αναφέρει στο Telegraaf η εθνική εισηγήτρια για θέματα εμπορίας ανθρώπων, Corrine Dettmeijer-Vermeulen: “Αυτοί είναι τεράστιοι αριθμοί. Υπονομεύει την κοινωνία μας να έχουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Πρέπει περισσότεροι άνθρωποι να ενημερωθούν για το θέμα, και να σημάνουμε συναγερμό”.

Τα ευρήματα της έρευνας για την Ολλανδία βασίστηκαν σε αναφορές της CoMensha, ενός οργανισμού που επικεντρώνεται σε θέματα trafficking, αλλά και στη δουλειά του καθηγητή εγκληματολογίας Jan van Dijk του Πανεπιστημίου του Tilburg. Ο ίδιος δήλωσε στo Telegraaf ότι η δουλεία μπορεί να συμβαίνει ακόμα και σε διπλωματικές οικογένειες. “Για παράδειγμα, το υπηρετικό προσωπικό από τις Φιλιππίνες ή από χώρες της Αφρικής υφίσταται τρομερή εκμετάλλευση. Είναι πραγματική ντροπή οι διπλωμάτες να είναι ένοχοι τέτοιων αδικημάτων, αλλά να έχουν ασυλία”.

Ο van Dijk είπε ότι τα περισσότερα θύματα έχουν προέλευση από Αφρική, Ασία ή Ανατολική Ευρώπη, αλλά υπάρχουν και αρκετοί ντόπιοι που αιχμαλωτίζονται από προαγωγούς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμα περισσότερη εκμετάλλευση από πριν.

Ακόμα κι έτσι, η έκθεση αξιολογεί ότι η ολλανδική κυβέρνηση έχει έναν από τους ισχυρότερους στον κόσμο μηχανισμούς ανταπόκρισης στο φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας, περιγράφοντας ότι χώρες  σαν κι αυτήν “χαρακτηρίζονται από ισχυρή πολιτική βούληση, επαρκείς πόρους, και μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν και να ανταποκριθούν”.

Από την άλλη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση, ενώ ο μηχανισμός ανταπόκρισης στο φαινόμενο αξιολογείται χαμηλότερα από τον ολλανδικό. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία βαθμολογείται με “Α”, ενώ η Ελλάδα με “CCC”.

Τέλος, οι περιοχές με τις υψηλότερες τιμές όσον αφορά τη δουλεία, είναι η Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν, η Καμπότζη και η Ινδία.

Πηγή: dutchnews.nl και Global Slavery Index

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*