ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σε εξελιξη η Συνοδος του Νοτου – Νεο μετωπο κατα της λιτοτητας, για το μελλον της ΕΕ και την προσφυγικη κριση

Με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Όπως η Μέρκελ ξεκίνησε τις επαφές της με τις βόρειες και βορειοανατολικές χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες συμπίτπει η γερμανική φιλοσοφία για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, έτσι και ο ευρωπαϊκός νότος ενδιαφέρεται για την χαλάρωση των ορίων του ελλείμματος, για περιορισμό της λιτότητας και για πιο ορθή και ανθρώπινη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αποκλίνει, παρά να συγκλίνει.

 

 

Το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σήμερα στην Αθήνα, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών του Νότου θα συνομιλήσουν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών χωρών της ΕΕ ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι να ενταχθεί η οπτική της περιοχής στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες-μέλη και η Ενωση συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά.

Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Αλέξη Τσίπρα πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τους ηγέτες στο Ζάππειο.

Οι χώρες μας έχουν πληγεί δυσανάλογα από την προσφυγική κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «όλους μας ενώνει η πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα και τα κοινά μας προβλήματα».

Δείτε τη ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ από το Ζάππειο


Αν δεν βλέπετε το live, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις όσων μετέχουν στη Διάσκεψη προς τα ΜΜΕ.

Ακολούθως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καταγράφεται μεγάλο, με δεκάδες συνεργεία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν γεμίσει την αίθουσα Τύπου.


Δείτε την εισήγηση Τσίπρα κατά την έναρξη των εργασιών

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*