Η Ολλανδια σχεδιαζει να απαγορευσει τα βενζινοκινητα οχηματα με οριζοντα το 2025

Έχουμε συνηθίσει σε ριζοσπαστικές πολιτικές μεταφορών στην Ολλανδία, αλλά αυτό πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει: Από το 2025, οι κάτοικοι  δε θα είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ. Σύμφωνα με νόμο, μόνο οχήματα με μηδενικές εκπομπές θα είναι προς πώληση.

Το σχέδιο αυτό προτάθηκε από το κόμμα των Εργατικών (PvdA), που συγκυβερνά μαζί με το VVD, και υποστηρίχθηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή από D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD, SP, Kuzu/Öztürk, Klein en Houwers.

Υπάρχει όμως κάθετη διαφωνία από τον κυβερνητικό εταίρο του PvdA, το κόμμα του πρωθυπουργού Mark Rutte (VVD) γύρω από αυτό το σχέδιο, κάτι που κάνει τους πιο δύσπιστους σχολιαστές να υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα. Ο αρχηγός του VVD Zijlstra δήλωσε πως το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό.

 

Σύμφωνα με το Inside ΕV, 43.000 νέα plug-in ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγοράστηκαν στην Ολλανδία το 2015. Συνολικά, 450.000 νέα αυτοκίνητα έχουν καταγραφεί, από τα οποία, τα plug-ins έχουν μερίδιο αγοράς 9,6%. Επίσης, στην Ολλανδία, το 31% των ανθρώπων χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως πρωταρχικό τους μέσο μεταφοράς, με το 27% του συνόλου των ταξιδιών (όχι μόνο των εντός πόλεως) να γίνονται με το ποδήλατο. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι στο 11%, και το 49% των ανθρώπων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα ως το κύριο μέσο μεταφοράς τους.

 

πηγή: fastcoexist.com
.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*