ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο κλασικος κοσμος – ο πολιτισμός των αρχαιων Ελληνων, των Ετρουσκων και των Ρωμαιων στο Rijksmuseum του Leiden

Το Rijksmuseum van Oudheden χρειαζόταν επειγόντως να ανακαινίσει το κτίριο όπου στεγάζεται  στο Leiden κι έτσι για επτά μήνες οι πόρτες παρέμειναν κλειστές για το κοινό. Αυτή την ευκαιρία άρπαξαν οι επιμελητές του μουσείου για να παρουσιάσουν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του με έναν καινούριο, διαφορετικό τρόπο. Οι αίθουσες με τα αρχαία αντικείμενα και αγάλματα των αρχαίων Ελλήνων, των Ετρούσκων και των Ρωμαίων έχουν αλλάξει εντελώς μορφή. 

Campagnebeeld_Engels_800p

Το μουσείο γιορτάζει μέσα στο Δεκέμβρη του 2015 την ολοκλήρωση της ανακαίνισης με το άνοιγμα μιας νέας μόνιμης έκθεσης με θέμα τον κλασικό κόσμο. Στις ανακαινισμένες αίθουσες του μουσείου θα απολαύσετε την πολύπλευρη ιστορία της Αρχαίας Ελλάδα, την Ετρουρία, και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η συλλογή παρουσιάζεται στο κοινό και σε σχέση με, και σε διάλογο με τους γειτονικούς πολιτισμούς.
Mannenportret_van_Cyprus_Rijksmuseum_van_Oudheden_SLIDE


Γκαλερί
με ελληνικά αγάλματα

Η κλασική γλυπτική είναι ίσως το πιο ξακουστό κληροδότημα του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων. κληρονομιά που μας κληροδότησαν οι Έλληνες. Ως συνέπεια, εξέχουσα θέση στους ανακαινισμένους χώρους του μουσείου κατέχει η γκαλερί στην οποία μπορεί κανείς να δει μια επισκόπηση των καλύτερων αγαλμάτων της συλλογής, δηλαδή τα γλυπτά των μυθικών ηρώων και θεών, όπως ο Παν, ο Ηρακλής, η Εκάτη και ο Διόνυσος.


Από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς μέχρι την ελληνική κεραμική τέχνη

Στα πλαίσια της νέα έκθεσης, τα σημαντικότερα εκθέματα της ελληνικής συλλογής του μουσείου μοιράζονται σε δύο αίθουσες. Εκτός από την αίθουσα με τα γλυπτά, στο μουσείο ξεχωρίζει και μια ακόμη αίθουσα που περιέχει αριστουργήματα της ελληνικής κεραμικής. Πρόκειται για μια συλλογή από πενήντα βάζα, πιάτα, και αμφορείς που απεικονίζουν γνωστούς μύθους όπως η φυγή του Αινεία από την Τροία και η μάχη ανάμεσα στον Αχιλλέα και το  Μέμνονα. Υπάρχουν επίσης εκθέματα από την πρώτη περίοδο του ελληνικού πολιτισμού, από την εποχή της πολιτιστικής ακμής της Αθήνας, αλλά και εκθέματα από τους μεγάλους πολιτισμούς της Κρήτης και των Μυκηνών, και από την τεράστια πολιτιστική πολυμορφία που παρουσίαζαν τα μυριάδες ελληνικά νησιά πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια πριν.

Εκτός από την αρχαία Ελλάδα, η έκθεση περιλαμβάνει και εκθέματα του πολιτιμσού των Ετρούσκων αλλά και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μουσείου.

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά