Ενας χρονος στο Hellas Pindakaas

«Μίλα μου στον ενικό». Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπε ο Νίκος Κουλούσιος, όταν επικοινώνησα πρώτη φορά μαζί του, και ζήτησα να τον γνωρίσω. Μιλήσαμε (στον ενικό) αρκετή ώρα στο τηλέφωνο, και μου πρότεινε να περάσω από τo studio να τα πούμε.

Μάλιστα, μου έβαλε και λίγο… «homework», να τον βοηθήσω με κάποια πράγματα στην προετοιμασία της εκπομπής. Κάπως έτσι ξεκίνησε η παρουσία μου στο «Hellas Pindakaas», και με την αφορμή συμπλήρωσης ενός έτους στην εκπομπή, αποφάσισα να γράψω μερικά λόγια, σαν ημερολόγιο, με κάποιες σκέψεις από την έως τώρα πορεία.

Κάθε αρχή και… ενδιαφέρουσα

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για την πρώτη εκπομπή: η Ενορία του Αγίου Νικολάου στο Ρόττερνταμ. Καλεσμένες δύο πολύ καλές φίλες τoυ Hellas Pindakaas, η Μαρία Μητροπούλου και η Αγγελική Παπασταματίου. Όποιο άγχος υπήρχε, έφυγε με το που άνοιξαν τα μικρόφωνα, και η ώρα πέρασε πολύ ευχάριστα.

Η επόμενη εκπομπή ήταν λίγο διαφορετική, καθώς εκτός από συνεργάτης, θα ήμουν και καλεσμένος, να μιλήσω για τις ως τότε εντυπώσεις μου στην Ολλανδία. Μαζί και ο Γιώργος Ανδρονικίδης, που μας ενημέρωσε για τις βραδιές Νεοαφιχθέντων στην Ολλανδία.

Και οι εκπομπές συνέχιζαν… Καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και κάθε λογής κόσμος περνούσε από το στούντιο, κάνοντας με να συνειδητοποιήσω ότι όχι μόνο υπάρχουν τόσοι πολλοί Έλληνες (και φιλέλληνες) στην Ολλανδία, αλλά και ότι τελικά έκανα καλή επιλογή να έρθω σε αυτή τη χώρα, καθώς εδώ βρίσκονται άνθρωποι που με τους οποίους μοιράζομαι πολλά κοινά. Δε θα ξεχάσω, συγκεκριμένα, ότι παρουσιάσαμε τον «Οιδίποδα Τύραννο», μια παράσταση βασισμένη στη γνωστή αρχαιοελληνική τραγωδία, που όμως το καστ απαρτιζόταν από αρκετούς μη-Έλληνες, αλλά και το συγκρότημα Misirlou που παίζει ρεμπέτικα κομμάτια και έχει και ολλανδικό κοινό.

Εξετάσεις

Ενώ το χειμερινό εξάμηνο τελείωνε, και η πανεπιστημιακή κοινότητα ζούσε σε «ρυθμούς» εξεταστικής, ήρθε η ώρα να δώσω κι εγώ εξετάσεις. 6 Φεβρουαρίου, και ο Νίκος έλειπε εκτός Άμστερνταμ. «Θέλεις να κάνεις εσύ εκπομπή;», με είχε ρωτήσει μερικές ημέρες πριν. Δέχτηκα, και συνεπώς βρέθηκα στο studio αρκετή ώρα πριν την εκπομπή, για να προετοιμαστώ για το solo ντεμπούτο μου. Ώρα 9 και κάτι (τοπική ολλανδική), και μετά το καθιερωμένο εισαγωγικό κομμάτι, ξεκίνησα με Πωλίνα και «Καλή Επιτυχία». Έπειτα, συνέχισα με διάφορα άλλα κομμάτια, ενώ παράλληλα ανακοίνωνα νέα από Ελλάδα και Ολλανδία. Πέρασα καλά, και όπως και στην πρώτη εκπομπή, όποιο άγχος υπήρχε, πέρασε αμέσως.

Και έτσι, εβδομάδα με την εβδομάδα, έμπαινα όλο και πιο βαθιά στον κόσμο του ραδιοφώνου. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, η εκπομπή ήταν μια «ανάσα», μια ευκαιρία να «ξεσκάσω». Σε μια περίοδο που έβγαινα από το σπίτι ελάχιστα, και που η διπλωματική εργασία ήταν η μοναδική μου ασχολία, ήξερα ότι την Παρασκευή θα μπορέσω επιτέλους να νοιώσω ζωντανός και να… μιλήσω και λίγο τη γλώσσα μου.

Tot volgende keer

Τέλη Ιουνίου θα έφευγα από το Άμστερνταμ, καθώς το μεταπτυχιακό μου ολοκληρωνόταν. Έψαξα πτήση για Σάββατο, ώστε να μπορέσω να βρίσκομαι για ακόμα μία Παρασκευή στην εκπομπή. Όταν, λοιπόν, έλεγα αντίο στους ακροατές στις 26 Ιουνίου, ήξερα ότι δε θα είναι η τελευταία φορά. Έτσι, στα τέλη του Αυγούστου που γύρισα Άμστερνταμ για την αποφοίτησή μου, έκανα και την ευχάριστη ανακοίνωση ότι επιστρέφω στο Hellas Pindakaas, μιας και έγινα δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ για διδακτορικό. Είπα την αγαπημένη μου φράση «tot  volgende keer» (εις το επανιδείν), και ένα μήνα μετά, ήμουν πίσω.

Πλέον, στην παρέα είχε προστεθεί και η Βάλια, με την οποία βρήκαμε κοινά σημεία αναφοράς, και, ευτυχώς, έχουμε σωστή επικοινωνία εντός και εκτός στούντιο.

Επίλογος

Μέχρι στιγμής, συνέβησαν πολλά: ενδιαφέρουσες ιστορίες από καταπληκτικούς ανθρώπους, αστεία, χαβαλές, αλλά και διαφωνίες, τεχνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής και άγχη. Από αυτά έμαθα πολλά, και μόνο θετικά έχω να πω για αυτήν την εμπειρία.

Με έναν τόνο αισιοδοξίας, πιστεύω ότι τα καλύτερα για την εκπομπή έρχονται. Νίκο και Βάλια, σας ευχαριστώ. Πάμε για περισσότερα!