ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Στην κοπή της βασιλόπιτας των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, μαζί με Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Κουίκ

Την Ίμβρο επισκέπτεται από χθες ο Τέρενς Κουίκ, προκειμένου να παραστεί στην κοπή της βασιλόπιτας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων του νησιού που επαναλειτούργησαν, έπειτα από μισόν αιώνα.

Την πίτα θα κόψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο Σχοινούδι, όπου θα συγκεντρωθούν οι τριάντα συνολικά μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας το πρωί, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελο Σέκερη, επισκέφθηκε τον έπαρχο του νησιού και στη συνέχεια ξεναγήθηκε, από τον πρόεδρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου Λάκη Βίγκα και τον λυκειάρχη Μάκη Καμπουρόπολο, στο Γυμνάσιο και Λύκειο των Αγριδίων που λειτούργησε πέρυσι έπειτα από ριζική ανακαίνιση.

Ακολούθως, το κυβερνητικό στέλεχος επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων, όπου έχει γεννηθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης .

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επαφής με τα παιδιά στα Αγρίδια, το απομακρυσμένο -και στην πλειονότητα ελληνικό- χωριό του νησιού και το δημοτικό στους Αγίου Θεοδώρους, ο ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Το γεγονός ότι μετά από τις προσπάθειές του, το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να ανοίξουν μετά από μισό αιώνα τα ελληνικά σχολεία εδώ στην Ίμβρο -και φέτος άνοιξε και το νηπιαγωγείο- δείχνει μια κατάσταση η οποία πραγματικά ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ευχαρίστησα και τον έπαρχο του νησιού, η συμβολή του οποίου ήταν πάρα πολύ σημαντική σε όλη αυτή τη διαδικασία, όπως έδωσα και ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” και στους εκπαιδευτικούς που έχουν έρθει από την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ίμβρο».

Κια πρόσθεσε: «Είναι πολύ ωραία να βλέπεις Ελληνόπουλα είτε να γυρίζουν σε έναν ιστορικό τόπο είτε να γεννιούνται εδώ -γιατί έχουμε και αυτό-, δίνοντας μια νέα ζωή και ένα νέο χαρακτήρα στο νησί της Ίμβρου. Από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας και σε συνεργασία και με τα σωματεία και τις ενώσεις των Ιμβρίων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία και με τις διπλωματικές μας αρχές, σε συνεργασία και με τις τοπικές αρχές, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε αυτό το όραμα, δηλαδή το όραμα του να ξαναβιώσουν οι Έλληνες της Ίμβρου αυτό που πραγματικά τους αξίζει, να συνεχιστεί σε ακόμα πιο στέρεες και σημαντικές βάσεις».

Αύριο 18 Ιανουαρίου, πριν την επιστροφή του για την Αθήνα, ο κ. Κουίκ θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγιά, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος άγει εκείνη την ημέρα τα ονομαστήριά του.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*