ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Άγγελος Αυγουστίδης «Ouzo44Ouzo» – Ακούστε on demand

Ο Άγγελος Αυγουστίδης επιστρέφει στο Hellas Pindakaas – Με την ιδιότητα του συγγραφέα αυτή τη φορά, καλωσορίσαμε τον ιστορικό, τον ακαδημαϊκό, τον φίλο Άγγελο Αυγουστίδη και μιλήσαμε για το ιστορικό μυθιστόρημα του που πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ολλανδικά. Πρόκειται για το πρώτο του λογοτεχνικό έργο και ο τίτλος του είναι «Ouzo 44 Ouzo».

 

Ακούστε την εκπομπή on demand από αυτό το link.

 

Στο Ouzo44Ouzo ο Αυγουστίνος, ένας μικρός ποτοποιός από τη Θεσσαλονίκη, πρόσφυγας από τη Μικρασία, και ο οδηγός του Αριστοτέλης, γυρίζουν τις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, πουλώντας κρασιά, ούζα και άλλα ποτά, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους και να φτιάξουν μια νέα αρχή σε ένα σκηνικό με την Ελλάδα να μην έχει ακόμη συνέλθει από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο και με τον Ψυχρό Πόλεμο στο ζενίθ του.

Με τον Άγγελο κάναμε μια βουτιά στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50 για να στήσουμε ραδιοφωνικά το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται το μυθιστόρημα του. Κάθε χαρακτήρας του «Ouzo44Ouzo» κρύβει μέσα του και ένα κομμάτι της ελληνικής ψυχής. Ο βασικός ήρωας, ο Αυγουστίνος, ήταν ο πατέρας του Άγγελου. Κεντρικό συμβάν που διαπερνά θεματικά και συνδέει τις μικρές ιστορίες των προσώπων του έργου, φέρνοντας στο προσκήνιο το πως οι απλοί άνθρωποι έζησαν και αξιολογούν τα μεγάλα γεγονότα, είναι οι εκλογές του Μαϊου του ΄58. Οι προεκλογικές ζυμώσεις, σε μια δύσκολη και ταραγμένη εποχή για τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, προσφέρονται απλόχερα για τις ιστοριογραφικές προσεγγίσεις του συγγραφέα που πατούν σε αληθινά περιστατικά για να εξερευνήσουν όμως το μυθολογικό κομμάτι της ιστορίας.

«Ηταν τότε μια κατάσταση όπου επίσημα ήμασταν δημοκρατία, αλλά δεν ήμασταν δημοκρατία κατά βάθος» λέει ο Άγγελος για να σκιαγραφήσει τη φορτισμένη πολιτικά ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ΄50. Τα όσα έζησε ο Άγγελος τότε, δίπλα στον πατέρα του, το μόχθο του Αυγουστίνου να πουλήσει το Ουζο44 σε μια διαλυμένη αγορά, την φτώχεια παντού τριγύρω, την αγωνία για την πληρωμή του γραμματιου, την τοκογλυφία, τη διχόνοια, την καταπίεση, τον χωροφύλακα, το «ένας Μεταξάς μας χρειάζεται» και το σύγκρυο που προκαλούσε στο άκουσμα του, τον πόθο για ελευθερία και πολιτική αλλαγή, τα μαγειρέματα με τον εκλογικό νόμο και την ενισχυμένη αναλογική, τη βραδιά των αποτελεσμάτων της εκλογής του 58, τους αγρότες που πετούσαν την παραγωγή τους ελλείψει ζήτησης – όλα αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν την ιστορία των ανθρώπων του 50 όπως την έζησαν και την αντιλήφθηκαν οι ίδιοι. Και σε πολλά από αυτά δεν μπορεί κανείς παρά να βρει ομοιότητες αλλά και διαφορές με το σήμερα. Το πέρασμα στις εξελίξεις που τρέχουν τώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν αναπόφευκτο και, με τη βοήθεια του Άγγελου και του ιστορικού πλαισίου του βιβλίου του, βγάλαμε κάποια συμπεράσματα για το που βαδίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στο εξής ως χώρα.

Μας μίλησε και για την διαδικασία self-service κατα την οποία ο κάθε συγγραφέας μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτού του, με τα βιβλία του να τυπώνονται on demand, μετά απο παραγγελία του αναγνώστη μέσω διαδικτύου.

Μπορείτε να το παραγγείλετε από αυτό το λινκ.

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*