ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ασπασια Νασοπουλου & Καλλιοπη Τσουπακη – συγχρονη, μελωδικη, αερινη μουσικη συνθεση εις διπλουν

11062106_1006407772722963_874333438023968541_o

Με την Καλλιόπη και την Ασπασία μετά την εκπομπή – το σύμπαν συνομότησε και πάλι και οι δύο Πειραιώτισσες συνθέτριες με τη θετική ενέργεια και τη μεταδοτικότητα τους ανέβασαν τη συζήτηση μας δυο-τρια επίπεδα παραπάνω. Θα μπορούσαν να ήταν και αδερφές, αν δεν ήταν δύο καλές φίλες με παράλληλα πορεία στη μουσική και στη ζωή…

 

Η Ασπασία Νασοπούλου & η Καλλιόπη Τσουπάκη στο Hellas Pindakaas – Ακούστε την εκπομπή από εδώ.

 

Με την Καλλιόπη Τσουπάκη μιλήσαμε και για την όπερα που συνέθεσε, με τίτλο Mariken in the Garden of Delights, η οποία βασίζεται σε ολλανδικό κείμενο του Μεσαίωνα και ανέβηκε σε συνεργασία με το εθνικό θέατρο της Ολλανδίας, από τον Οκτώβριο του 2015 σε όλη τη χώρα. Μέσα στα άμεσα σχέδια της είναι και μια σειρά ηχογραφήσεων σε ένα cd με τρία κουαρτέτα της, αλλά και μία συναυλία με τη σύνθεση της «Μήδεια» στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναφερθήκαμε και στο ολλανδικό κοινό και τη μουσική παράδοση των Ολλανδών, προσπαθώντας να εξηγήσουμε την διείσδυση που έχει η ελληνική μουσική σε αυτήν εδώ τη χώρα.

Με την Ασπασία Νασοπούλου μιλήσαμε για τις σπουδές της πάνω στις δύο μεγάλες της αγάπες, τη μουσική και τη γεωλογία, για τις πηγές έμπνευσης της, τους πειραματισμούς και τους συνδυασμους οργάνων που επιχειρεί, αναφερθήκαμε στον ιδανικό τρόπο με τον οποίο ενώνεται η μουσική με το κείμενο, αλλά και στο πως ο σύγχρονος συνθέτης πρέπει να τα κάνει όλα, να επιμελείται όλες τις πτυχές της μουσικής παραγωγής και προώθησης του έργου του, και να είναι έτοιμος να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει από τη μουσική. Τέλος θίξαμε το θέμα της υποστήριξης που πρέπει να λαμβάνουν οι συνθέτες από την πολιτεία.

Οι δύο συνθέτριες σύγχρονης μουσικής, με καταγωγή από τον Πειραιά και βάση τους το Άμστερνταμ έχουν διαγράψει σημαντική πορεία κι έχουν κερδίσει επάξια την εκτίμηση του καλλιτεχνικού κόσμου και του κοινού στην Ολλανδία.

Γενικότερα μιλήσαμε αρκετά για μουσική, κυρίως για τη μουσική που συνθέτουν οι δυο τους, που χαρακτηρίζεται από τη σύνδεση του παλιού με το σύγχρονο ήχο, από «καθαρή σκέψη», και μια «περίπλοκη δομή, η οποία όμως δεν ακούγεται». Μιλήσαμε επισης για το πως και γιατί ήρθαν στην Ολλανδία, για το καλλιτεχνικό χώρο στον οποίο κινούνται και τον ανταγωνισμό που επικρατεί ανάμεσα στους μουσικούς στην Ολλανδία, για τις προκλήσεις που συναντά όποιος θέλει να ξεχωρίσει σε αυτο το χώρο και για τη συμμετοχή και των δύο στην πλατφόρμα compose4you, που στόχο έχει να φέρει τη σύνθεση πιο κοντά στο κοινό. Αναφερθήκαμε στο ολλανδικό κοινό και τη μουσική παράδοση των Ολλανδών, προσπαθωντας να εξηγήσουμε την διείσδυση που έχει η ελληνική μουσική σε αυτην εδώ τη χώρα.

 

Και οι ιστοσελίδες τους:

Ασπασία Νασοπούλου & Καλλιόπη Τσουπάκη

 

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά