ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Ματεο Ρεντσι τα ψελνει στη Μερκελ και για την Ελλαδα – «Ως εδω και μη παρεκει»

Μπορεί το τελευταίο διάστημα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι να έχει κερδίσει τη φήμη του «άτακτου» στην ευρωπαϊκή σκηνή, χθες όμως, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου της ΕΕ για το προσφυγικό, αποφάσισε να ανεβάσει αρκετά του τόνους, περνόντας σε ευθεία κόντρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την κρίση στην Ευρώπη, ενώ έκανε αναφορά και στο ελληνικό ζήτημα των 14 αεροδρομιών.

Η ευθεία σύγκρουση του Ρέντσι με την Άνγκελα Μέρκελ άναψε τα αίματα σε μία συνάντηση που δεν έχει και τρομερά αποτελέσματα να επιδείξει. 


«Ήταν πολύ εντυπωσιακό με πόσο σκληρό τρόπο αντιμετώπισε ο Ρέντσι τη Μέρκελ σε διάφορα σοβαρά ευρωπαϊκά ζητήματα» δήλωσε στο Politico υπουργός που βρισκόταν στην αίθουσα όπου πραγματοποιείτο η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών. 

 

Ο Ρέντσι κατηγόρησε τη Γερμανία ότι βγάζει πολλά χρήματα από την οικονομική κρίση της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας τις κινήσεις της Fraport για την αγορά των περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων. Μια κίνηση, όπως τόνισε, που έγινε μετά από πιέσεις της προς τον Αλέξη Τσίπρα να τα ιδιωτικοποιήσει. «Δεν μπορείς να λες ότι δίνεις το αίμα σου για την Ευρώπη» φέρεται να είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ο  Ιταλός πρωθυπουργός.


Η σύγκρουση με την Μέρκελ είναι σημάδι της ολοένα και περισσότερο επιθετικής στάσης του Ρέντσι έναντι των υπευθυνων της ΕΕ. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, τα έχει βάλει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ενώ και άλλοι ηγέτες και διπλωμάτες συχνά γκρινιάζουν λέγοντας πως ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι τυχοδιώκτης και έχει μεγαλη ιδεα για τον εαυτο του.

Ο Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε την κ. Μέρκελ και για τη στάση της όσον αφορά ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων, με το οποίο το Βερολίνο διαφωνεί. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι υπέρ αυτής της κίνησης, όπως και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ισπανίας.  Η Γερμανία είναι απρόθυμη να προχωρήσει άμεσα με την πρόταση αυτη, καθως θεωρεί πως, αν περασει, οι αποταμιεύσεις των γερμανων πολιτων θα κινδυνέψουν, εξαιτίας  πολιτικών που θα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Μέρκελ οτι υπαναχωρεί από μια προηγούμενη δέσμευση να το υποστηρίξει.

 

AppleMark

«Η Μέρκελ αμυνόταν» τόνισε ο εν λόγω υπουργός, ο οποίος προσέθεσε ότι η Γερμανία καγκελάριος αρνήθηκε ότι άλλαξε τη στάση της σε αυτό το ζήτημα. Μάλιστα τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα του Βερολίνου.

Κορυφαίος Ιταλός αξιωματούχος, λίγο πριν από τη σύνοδο, όταν ρωτήθηκε για την κόντρα με τη Γερμανία, εξέφρασε την άποψη της κυβέρνησής του λέγοντας: «genug ist genug», που στα γερμανικά σημαίνει «ως εδώ και μη παρέκει», «αρκετά»!

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Politico

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά