ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ολλανδία: Ανακλήθηκε Τούρκος διπλωμάτης μετά από κατηγορίες για κατασκοπεία

DEN HAAG - Exterieur van moskeekoepel Diyanet.

Η Τουρκία ανακάλεσε σήμερα έναν διπλωμάτη ο οποίος κατηγορήθηκε από τις ολλανδικές αρχές πως συγκέντρωνε στοιχεία για Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής και Τούρκους μετανάστες στην Ολλανδία που τάχθηκαν υπέρ του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου, γνωστοποίησε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση.

Ο Γιουσούφ Ατζάρ, ακόλουθος θρησκευτικών υποθέσεων στην τουρκική πρεσβεία στην Ολλανδία, ήταν ταυτόχρονα πρόεδρος του παραρτήματος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας στην Ολλανδία, κάτι που σύμφωνα με υπουργούς της ολλανδικής κυβέρνησης αποτελεί απαράδεκτη ανάμιξη πολιτικών και θρησκευτικών αρμοδιοτήτων.

Η εξέλιξη ακολούθησε την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο Μπερτ Κούντερς, για τη δραστηριότητα αυτού που αποκάλεσε το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αρκετοί στην Ευρώπη θεωρούν πως ρέπει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό.

Ο Ατζάρ παραδέχθηκε μιλώντας σε μια ολλανδική εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα ότι κατήρτιζε μια λίστα «γκιουλενιστών» βάσει πληροφοριών που είναι προσβάσιμες στο Διαδίκτυο, διαψεύδοντας πάντως πως επιδιδόταν σε κατασκοπεία.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, φέρεται κατά τις τουρκικές αρχές να ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 240 άνθρωποι.

Μετά τη διαμαρτυρία που επιδόθηκε από τον Κούντερς στον τούρκο πρεσβευτή στην Ολλανδία η Άγκυρα ανακάλεσε τον διπλωμάτη, διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο της χώρας του.

Το φακέλωμα στο οποίο επιδιδόταν ο Ατζάρ ήταν μια «ανεπιθύμητη και απαράδεκτη επέμβαση στις ζωές ολλανδών πολιτών», τόνισαν ο Κούντερς και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λόντεβαϊκ Άσερ σε κοινή επιστολή τους προς την ολλανδική Βουλή.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό, στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ορισμένοι φερόμενοι ως υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*