ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Διαδηλωσεις, κινητοποιησεις και απαγορευση κυκλοφοριας στη Γαλλια

Απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν και το πιο πρόσφατο μέτρο που πήρε η γαλλική κυβέρνηση για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης, σε μια χώρα που μπορεί να μην έχει μνημόνιο, έχει όμως παρόμοιες με τις ελληνικές διαμαρτυρίες και εντάσεις.

Για έκτη φορά μέσα σε δύο μήνες, επτά συνδικάτα διοργάνωσαν δύο εθνικές ημέρες διαμαρτυρίας, στις 17 και 19 Μαΐου, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση να αποσύρει την εργασιακή μεταρρύθμιση, η οποία πλήττει εργατικά δικαιώματα και κοινωνικά κεκτημένα.

Σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων και των νέων για την αλλαγή του εργατικού κώδικα οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης.

Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια. Αδελφοκτόνος πόλεμος ξέσπασε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και οδήγησε σε διάσπαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μετά την πρωτοβουλία των «ανταρτών» Σοσιαλιστών βουλευτών να συγκεντρώσουν υπογραφές για τη σύσταση πρότασης «μομφής της Αριστεράς» κατά της κυβέρνησης.

Διαδηλώσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης στη Γαλλία                                                                                AP Photo/Francois Mori

Απεργίες και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις: Νάντη, Μασσαλία, Μπορντό, Λίλη, Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μονπελιέ, Ρεν, Λιμόζη, Περπινιάν.

Ξέσπασαν βίαια επεισόδια και οδομαχίες. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, ενώ έγιναν 87 συλλήψεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε εθνικό επίπεδο η συμμετοχή υπολογίζεται σε 68.000 διαδηλωτές, οι 12.000 στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η συμμετοχή ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη.

Αναλύσεις των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι μειώνεται σιγά σιγά ο αριθμός των διαδηλωτών αλλά η ένταση κλιμακώνεται, με σφοδρές συγκρούσεις, τραυματισμούς και βανδαλισμούς από ταραχοποιούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, από την αρχή των διαδηλώσεων έγιναν 1.300 συλλήψεις, 819 κρατήσεις, 51 άμεσες προσαγωγές στη Δικαιοσύνη και καταδίκες.

Και απαγόρευση κυκλοφορίας

Διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του εργασιακού

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της αστυνομίας του Παρισιού να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και την κυκλοφορία σε συγκεκριμένους δρόμους σε πολίτες και ακτιβιστές που θεωρούνται «επικίνδυνοι».

Προσωπικές ειδοποιήσεις και απαγορεύσεις για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις έχουν λάβει πολίτες που αντιτίθενται στον εργασιακό νόμο.

Επίσης η αστυνομία απαγορεύει την κυκλοφορία σε «υπόπτους» από τις 11.00 έως τις 20.00 σε τέσσερις συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας και από τις 18.00 ώς τις 7.00 το πρωί στην περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας, κέντρο συγκέντρωσης του κινήματος «Ορθιοι τη Νύχτα».

Σημαντική ήταν χθες η συμμετοχή εργαζομένων στο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ορισμένες απεργίες θα είναι επαναλαμβανόμενες. Οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν χθες αυτοκινητόδρομους σε ολόκληρη τη χώρα και συνεχίζουν την απεργία τους ώς το τέλος της εβδομάδας.

Απεργίες έγιναν σε διυλιστήρια, στα ταχυδρομεία, στην κρατική ραδιοτηλεόραση, στις σιδηροδρομικές και αστικές συγκοινωνίες, στα λιμάνια της Χάβρης και της περιοχής Νάντη-Σεν-Ναζέρ της Μασσαλίας.

Oι δηλώσεις Ολάντ

Παρά τη χαώδη κατάσταση που δημιουργούν οι μαχητικές διαδηλώσεις και τώρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Φρανσουά Ολάντ διακήρυξε ότι «δεν θα υπαναχωρήσει», επισημαίνοντας «καλύτερα δυσάρεστος για αναγκαία μέτρα, παρά άπραγος».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το εργασιακό νομοσχέδιο «θα υιοθετηθεί, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε και τροποποιήθηκε».

Υπογράμμισε ότι ο νόμος αυτός έχει την υποστήριξη συνδικάτων, που προκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις, και της πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών βουλευτών.

«Προσπαθώ να κάνω αυτό που πρέπει ως αρχηγός κράτους, απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν είναι δύσκολες ή αντιδημοφιλείς» δήλωσε.

Τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα θεωρούν ότι το νομοσχέδιο χορηγεί υπερβολικά προνόμια στις επιχειρήσεις και πλήττει την ασφάλεια της εργασίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 70% των Γάλλων είναι κατά της αλλαγής του εργατικού νόμου και ποσοστό 54% εγκρίνει τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα.

Πηγή: efsyn.gr

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*