ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Επιδοματα ασφαλισης, σπουδων και ενοικιου

Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει μια σειρά από πακέτα οικονομικών ενισχύσεων που μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των φοιτητών στην Ολλανδία. Πρόκειται είτε για φοιτητικά επιδόματα είτε για επιδόματα ασφάλισης και ενοικίου που προορίζονται για κατοίκους της Ολλανδίας με χαμηλά εισοδήματα. Ποια είναι αυτά;

Studiefinanciering (StuFi)

Αν έχεις κάποια μερική απασχόληση (η οποία είναι επισημοποιημένη με συμβόλαιο) ενώ σπουδάζεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, σημαίνει ότι έχεις δικαιώματα για κάποιες από τις οικονομικές ενισχύσεις που παρέχει το ολλανδικό κράτος στους ολλανδούς φοιτητές. Το φοιτητικό αυτό επίδομα είναι το λεγόμενο studiefinanciering (StuFi) και δικαίωμα σε αυτό έχουν όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

– Είναι ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας μέχρι 30 ετών
– Φοιτούν σε κάποιο/α πρόγραμμα/-τα πανεπιστημίου full time
– Εργάζονται τουλάχιστον 32 ώρες το μήνα (περίπου 8 ώρες τη βδομάδα)

Το StuFi είναι ουσιαστικά ένα φοιτητικό πακέτο που προσφέρει κυρίως δύο είδη οικονομικών ενισχύσεων (ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος).
α) το επίδομα basisbeurs που αφορά ένα χρηματικό ποσό ύψους 266,23 ευρώ (για το 2010)
β) τη χορήγηση studenten OV-chipkaart που αφορά δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένα,τραμ,λεωφορεία). Ανάλογα με την προτίμηση του φοιτητή, η κάρτα ισχύει είτε για όλες τις εργάσιμες μέρες την εβδομάδα είτε μόνο για παρασκευοσαββατοκύριακο και αργίες.

Φυσικά σε περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να αποκτήσει το πτυχίο/δίπλωμα, πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που του δόθηκαν μέσω του basisbeurs.

Στο StuFi συμπεριλαμβάνεται και ένα τρίτο χρηματικό επίδομα, το aanvullendebeurs σε περίπτωση που ο φοιτητής κατάγεται από οικογένεια με χαμηλό εισόδημα (συνολικό εισόδημα γονέων μέχρι 45000 ευρώ).
Οι αναλυτικοί όροι, η αίτηση για το StuFi όπως επίσης και online calculators (“rekenhulp”) που υπολογίζουν το ακριβή χρηματικό ποσό που δικαιούται ο κάθε φοιτητής ανάλογα με το εισόδημα και τις προϋποθέσεις που πληροί, βρίσκονται στη σελίδα του οργανισμού DUO.

Τέλος δίνεται το δικαίωμα να δανειστείς κάποια χρήματα (rentedragende lening) ή/και να δανειστείς το ακριβές ποσό των διδάκτρων (collegegeldkrediet). Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό και το ανώτατο όριο της μηνιαίας δόσης είναι αρκετά χαμηλό. Η αποπληρωμή ξεκινάει 2 χρόνια μετά την εύρεση σταθερής εργασίας (πλήρους απασχόλησης) με αξιόλογο εισόδημα.

Zorgtoeslag

Η ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική για όλους τους κατοίκους που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές που έχουν ασφάλεια στην Ελλάδα, φροντίζουν και αποκτούν την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ύστερα από αίτηση στο ασφαλιστικό ταμείο τους. Όσοι όμως δεν είναι κάτοχοι της συγκεκριμένης κάρτας, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αίτηση για ιατρική ασφάλιση (φοιτητικό πακέτο) σε κάποια ολλανδική εταιρία (συνήθως στην Lippman).

O οργανισμός Belastingdienst προσφέρει επίδομα ασφάλισης στους πολίτες της Ολλανδίας (συμπεριλαμβανομένου και όσων δεν έχουν ολλανδική υπηκοότητα) που έχουν χαμηλό προσωπικό εισοδήμα (κάτω των 1400 ευρώ συνήθως). Οι αλλοδαποί φοιτητές ανήκουν φυσικά σε αυτή την κατηγορία, καθώς εδώ δεν υπολογίζεται το εισόδημα των γονέων και επισήμως οι περισσότεροι έχουν μηδενικό εισόδημα). Το zorgtoeslag φέτος κυμαίνεται στα 70 ευρώ. (σημείωση ότι υπάρχουν και φοιτητικά πακέτα ασφάλισης -χωρίς διακαίωμα σε zorgtoeslag- που κοστίζουν πάνω κάτω το ίδιο με ένα κανονικό πακέτο ασφάλισης με zorgtoeslag).

Η αίτηση, οι όροι αναλυτικά όπως επίσης και Online calculators (proefberekening) που υπολογίζουν το ακριβή ποσό ανάλογα με την ηλικία και το εισόδημα του ενδιαφερόμενου βρίσκονται στην σελίδα αυτή, στην κατηγορία zorgtoeslag. Δυστυχώς οι πληροφορίες διατίθενται στα ολλανδικά.

Huurtoeslag

Ο οργανισμός Belastingdienst προσφέρει επίσης και επίδομα ενοικίου στην ίδια κατηγορία ανθρώπων με το zorgtoeslag δηλαδή πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Το δικαίωμα επιδόματος huurtoeslag καθορίζεται κυρίως ανάλογα με την ηλικία και το συνολικό εισόδημα που έχει ο ενδιαφερόμενος (ισχύει ό,τι και για το zorgtoeslag), όπως επίσης και ανάλογα με το είδος της κατοικίας (αυτοτελές διαμέρισμα σπίτι ή δωμάτιο σε φοιτητική εστία), ποσό του καθαρού ενοικίου, τον αριθμό των ενοίκων στο σπίτι κλπ.

Η διαδικασία για την αίτηση είναι η ίδια με τη διαδικασία για το επίδομα ασφάλισης και μπορεί να γίνει online στην σελίδα αυτή. Επειδή από πόλη σε πόλη οι όροι συμβολαίων ενοικίασης κατοικίας είναι διαφορετικοί, συστήνεται ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφτεί τους online calculators για το huurtoeslag στην παραπάνω σελίδα και να δει αν δικαιούται το επίδομα ενοικίου και το ύψος του ποσού που του αντιστοιχεί.
________________________________________

 

FAQ για το StuFi

 

– Πως κάνω αίτηση για StuFi;

Η αίτηση για StuFi γίνεται μέσω της σελίδας αυτής, ή του StudieLink (προτιμήστε το) και η DUO επικοινωνεί μαζί σας μέσω γράμματος για τα δικιολογητικά που χρειάζονται ή αυτοπροσώπως μετά από ραντεβού σε ένα από τα παραρτήματα της DUO.

 

– Γιατί να προτιμήσω την Online αίτηση;

Αν είστε κλασσική περίπτωση μπορείτε να πάτε σε ένα από τα παραρτήματα. Αν όχι καλύτερα να το κάνετε μέσω Ίντερνετ διότι πολλές φορές από άγνοια οι υπάλληλοι στα παραρτήματα έχουν αρνηθεί να δεχθούν/παραλάβουν αιτήσεις έως ότου τις θεωρήσουν σωστές ή πλήρης. Ενώ όταν η αίτηση γίνει online, ακόμα και όταν περάσουν μήνες μέχρι να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις η ημερομηνία έναρξης του δικαιώματος σε StuFi είναι η μέρα που κάνατε την αίτηση και παίρνετε τα χρήματα αναδρομικά.

 

– Πότε να κάνω την αίτηση;

Από τη στιγμή που υπογράφετε το συμβόλαιο εργασίας και είστε ήδη φοιτητές (όχι πριν την εγγραφή σας λοιπόν στο Ολλανδικό πανεπιστήμιο) μπορείτε να καταθέσετε την αίτηση. Γι’αυτό το λόγο μερικοί επιλέγουν να έρθουν στην Ολλανδία 2-3 μήνες πριν την έρναρξη των σπουδών τους για να βρουν δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση λάβετε υπόψιν, όμως, τις δυσκολίες ανεύρεσης σπιτιού (προτιμήστε για αυτή την περίοδο ένα υπενοικιαζόμενο δωμάτιο που είναι πιο ευέλικτα και διαθέσιμα). Αν έχετε εγγραφεί ήδη στο πανεπιστήμιο μες στο καλοκαίρι και έχετε ήδη δουλειά μπορείτε να κάνετε την αίτηση μες στο καλοκαίρι, αλλά με έναρξη ισχύως από 1η Σεπτέμβρη.

 

– Αν τελικά δικαιούμαι StuFi πόσο γρήγορα θα πάρω τα χρήματα;

Και στην Ολλανδία υπάρχει γραφιοκρατία. Και ειδικά στην περίοδο Ιούνιο – Σεπτέμβριο η DUO είναι πολύ απασχολημένη με τις αιτήσεις όλων των φοιτητών της Ολλανδίας. Μπορεί να πάρει και 3 μήνες να εγκριθεί η αίτηση. Γι’ αυτό φροντίστε τον πρώτο καιρό να έχετε χρηματικά αποθέματα για να επιβιώσετε και μην βασίζεστε στην DUO (παρόλο που θα πάρετε τα χρήματα αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησής σας περίπου). Παρά της πιθανότητες για φοιτητικό επίδομα στην Ολλανδία, ένα μάστερ στο εξωτερικό παραμένει μια ακριβή υπόθεση και ακόμη και τώρα δεν είναι δυστυχώς μια επιλογή για όλους τους Έλληνες.

 

– Μπερδεύτηκα, τελικά τι δικαιούμαι και τι είναι προαιρετικό;

> Basisbeurs (περίπου 270€ το μήνα): το παίρνουν όλοι όσοι δικαιούνται StuFi. Είναι επίδομα.

> Aanvullende Beurs (1-250€ το μήνα): πρέπει να το ζητήσεις αν πιστεύεις ότι το δικαιούσαι. Εξαρτάται από το εισόδημα των γονιών. Είναι επιδομα.

> Lening (έως 290€ το μήνα): έξτρα δάνειο που το ζητάς αν θέλεις (μόνο για όσους έχουν δικαίωμα σε StuFi). Έχει χαμηλό επιτόκιο και η αποπληρωμή ξεκινά 2 χρόνια μετά την αποφοίτησή σου και εξαρτάται από το εισόδημά σου.

> Collegegeldkrediet (όσο είναι τα δίδακτρά σου το μήνα): Δικαίωμα σε αυτό το δάνειο έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ασχέτως αν δουλεύουν ή όχι στην Ολλανδία.

 

– Είμαι φοιτητής Εράσμους ή έρχομαι μόνο για πρακτική ή ένα κομμάτι της διπλωματικής μου. Δικαιούμαι StuFi;

Κατά πάσα πιθανότητα όχι, διότι θεωρητικά είσαι φοιτητής/ια του ελληνικού πανεπιστημίου. Μόνο full-time φοιτητές των ολλανδικών πανεπιστημίων δικαιούνται StuFi. Μπορείς παρόλα αυτά να στείλεις ένα e-mail και να ρωτήσεις. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο ακριβής και ξεκάθαρος γίνεται στην περιγραφή σου.

 

– Πως αποκτώ την Studenten-OV-chipkaart?

Με την έκγριση του StuFi θα σου έρθουν και οδηγίες για το πως θα φορτώσεις στην προσωπική σου OV-chipkaart το προϊόν για τις δωρεάν μεταφορές. Άρα αν δεν έχεις ήδη παρείγγειλε μια personal OV chipkaart. Η κάρτα έκπτωσης των τραίνων ας πούμε είναι ακριβώς αυτό. Αλλιώς παρείγγηλε από τη σελίδα αυτή. Μετά μπες στο duo.nl με το DigID σου και δήλωσε τον αριθμό της κάρτας σου στο σύστημα ώστε να τη συνδέσει με το προϊόν. Μετά από μερικές μέρες πηγαίνεις σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα του NS και φορτώνεις το προϊόν στην κάρτα σου. Πλέον μπορείς να ταξιδεύεις δωρεάν ΔΕ-ΠΑΡ ή ΠΑΡ-ΚΥ ανάλογα τι έχεις επιλέξει.

 

– Πήρα μερικούς μήνες το δάνειο. Μπορώ να το σταματήσω;

Τα δάνεια μπορείς να τα σταματάς και να τα ξεκινάς όποτε θέλεις μέσω του DUO.nl με το DigID σου. Το ίδιο ισχύει και για το StuFi και το προϊόν δωρεάν μετακινήσεων (studentenreisproduct), αν και αυτά είναι δωρεάν οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα σταματήσεις.

 

– Για πόσο χρόνο δικαιούμαι το StuFi;

Έχουμε την πληροφόριση ότι το StuFi το δικαιούσαι τόσο καιρό όσο ο Ολλανδός φοιτητής, παρόλο που ξεκίνησες τις σπουδές σου εδώ από το μάστερ και μετά. Επομένως για θεωρητικές σχολές 4 χρόνια και για Πολυτεχνικές σχολές 5 χρόνια. Αυτή την πληροφορία, όμως, την μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη γιατί προφανώς εδώ πρόκειται για νομικό καινό και μπορεί ανά πάσα να καλυφθεί και να ζητηθούν τα χρήματα πίσω. Σε κάθε περίπτωση έχεις σίγουρα δικαίωμα σε StuFi τουλάχιστον τόσο χρόνο όσο διαρκεί το μάστερ σου.

 

– Το συμβόλαιό μου δεν λέει πόσες ώρες δουλεύω ή λεει 0 ώρες.

Η DUO δεν έχει σταθερή τακτική σε αυτό. Άλλα παραρτήματα δέχονται την αίτηση με το συμβόλαιο + 1 αναλυτική μισθού (salarisstrookje = salary slip) άλλα με 3 τουλάχιστον. Την αναλυτική μισθού στη δίνει ο εργοδότης σου κάθε μήνα. Εκεί αναφέρεται πόσες ώρες έχεις δουλέψει, πόσα χρήματα πήρες και πόσα πήγαν σε φόρους.

 

– Μόλις εγκριθεί η αίτησή μου τέλειωσα με την γραφειοκρατία;

Όχι. Κάθε Ιανουάριο η DUO σου ζητάει να τους στείλεις φωτοτυπίες από όλα τα salary slips του περασμένου έτους για να δει αν πραγματικά δούλεψες 32 ώρες κάθε μήνα. Αν κάποιον μήνα προκύπτει ότι δούλεψες λιγότερο, θα σου ζητήσει τα λεφτά εκείνου του μήνα πίσω.

 

– Πως αποδεικνύω το εισόδημα των γονιών μου (μόνο για Aanvullende Beurs);

Κάθε φθινόπωρο ή όταν κάνεις αίτηση για Aanvullende Beurs η DUO θα σου ζητήσει τα εκκαθαριστικά των γονιών σου. Θεωρητικά πρέπει να μεταφραστούν και να μπει apostille πάνω. Όμως πολλοί φοιτητές στέλνουν μια απλή φωτοτυπία του εκκαθαριστικού και απλά μαρκάρουν πάνω στα εκκαθαριστικά το όνομα, το οικονομικό έτος και το συνολικό εισόδημα και το συνοδεύουν με ένα γράμμα που λέει απλά “Το συνολικό εισόδημα του πατέρα μου κατά το έτος ΧΧΧΧ ήταν ΧΧΧΧΧ€” και η DUO το δέχεται.

 

– Οι γονείς μου είναι χωρισμένοι.

Ούτως ή άλλως η DUO στέλνει ξεχωριστά τα γράμματα που αφορούν τον κάθε γονιό και ζητάει ξεχωριστά τα δικιολογητικά για τον κάθε γονιό είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Επομένως σε αυτή την περίπτωση στέλνεις τα δικιολογητικά του ενός γονέα και για τον άλλο γονέα στέλνεις ένα γράμμα με το οποίο δηλώνεις ότι δεν έχεις πια καμία επαφή με τον συγκεκριμένο γονέα. H DUO βλέπει έτσι κι αλλιώς ότι το όνομα του γονέα δεν είναι πάνω στο εκκαθαριστικό.

 

– Ποιο είναι το όριο του εισοδήματος των γονιών μου για να πάρω aanvullende beurs και πόσο aanvullende beurs μπορώ να πάρω;

Το ύψος του aanvullende beurs εξαρτάται από το εισόδημα των γονιών. Γενικά με εισόδημα περίπου έως και 42.000€ δικαιούσαι έστω και ένα ελάχιστο aanvullende beurs. Για να δεις πόσο aanvullende beurs μπορείς να λάβεις βάσει του εισοδήματος των δικών σου γονιών αντικατάστησε τα πρώτα δύο μηδενικά σε αυτή τη φόρμα με το εισόδημα του πατέρα και της μητέρας αντίστοιχα:

 

– Δουλεύω full-time δίπλα στις σπουδές μου. Δικαιούμαι StuFi;

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ωρών εργασίας· μόνο κατώτατο. Άρα και η πλήρους απασχόλησης εργασία σου δίνει δικαίωμα StuFi. Αρκεί το συνολικό ετήσιο εισόδημά σου από αυτή την εργασία να μην ξεπερνά τα 13.000€ περίπου το χρόνο.

 

____________________________________

 

FAQ zorgtoeslag και ασφάλιση.

 

– Πότε είμαι υπόχρεος ασφάλισης;

Από τη στιγμή που εγγράφεστε σε έναν ολλανδικό δήμο και για όσο είστε εγγεγραμμένοι.

 

– Ποια είδη ασφάλισης υπάρχουν;

Κανονικά υπάρχει μόνο ένα, αυτό που στη σελίδα του υπουργείου παιδείας περιγράφεται ως “δημόσια ολλανδική ασφάλιση”, αν και δεν υπάρχει τίποτα ‘δημόσιο’ σε αυτό. Η ασφάλιση υγείας στην Ολλανδία δεν είναι συνδεδεμένη με την εργασία, είναι προσωπική υποχρέωση του κάθε πολίτη ο οποίος πρέπει να κλείσει συμβόλαιο ασφάλισης με έναν από τους πολλούς ιδιωτικούς ασφαλιστικούς παρόχους.

 

– Σαν φοιτητής/ια έχω κι άλλες επιλογές όμως;

Κατά κάποιο τρόπο, ναι. Η Ολλανδία δέχεται οι φοιτητές να κρατούν την ασφάλιση της χώρας προέλευσής τους αν υπάρχει διακρατική συμφωνία που τους καλύπτει στην Ολλανδία. Για τους Ευρωπαίους πολίτες υπάρχει και είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (ΕΚΑ).

Επίσης πέρα από τα κανονικά πακέτα υπάρχουν 1-2 εταιρίες που προσφέρουν πακέτα μόνο για φοιτητές (ΑΟΝ και IPS) τα οποία κοστίζουν γύρω στα 37€ το μήνα.

 

– Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (ΕΚΑ);

Η ΕΚΑ (European Health Insurance Card – EHIC) είναι μία κάρτα που ζητάτε από τον ασφαλιστικό σας φορέα όταν θα βγείτε για ταξίδι στο εξωτερικό. Είναι δωρεάν κι έτσι την προτιμούν πολλοί φοιτητές που έρχονται στην Ολλανδία για να σπουδάσουν είτε γιατί τους καλύπτει ακόμα η ασφάλιση των γονιών τους (νεώτεροι των 25 ετών) είτε γιατί έχουν ιδιωτική ασφάλιση που είναι(;) πιο οικονομική από μια Ολλανδική ασφάλιση.

 

– Πώς χρησιμοποιώ την ΕΚΑ;

Αφότου προμηθευτείτε την ΕΚΑ (η οποία ισχύει για ένα χρόνο συνήθως και πρέπει να ζητάτε άλλη αν λήξει) την έχετε μαζί σας όποτε επισκέπτεστε τον γιατρό ή το φαρμακείο. Είναι η απόδειξη ότι είστε ασφαλισμένοι, αλλιώς δεν επιτρέπεται να σας εξυπηρετήσουν. Κάποιοι μεγάλοι φορείς (κυρίως νοσοκομεία) τη δέχονται και ως τρόπο πληρωμής. Οι περισσότεροι φορείς όμως (ειδικά γιατροί και φαρμακεία) θα σας ζητήσουν να πληρώσετε κανονικά και μετά με την απόδειξη πληρωμής να ζητήσετε μόνοι σας τα λεφτά από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Θυμηθείτε να θεωρήσετε τις αποδείξεις πληρωμών αυτές στο Προξενείο πριν τις στείλετε στον ασφαλιστικό σας φορέα.

 

– Γιατί κάποιος να διαλέξει Ολλανδική ασφάλιση εφόσον υπάρχουν οι άλλοι δύο τρόποι;

Η ΕΚΑ κανονικά δεν ενδείκνυται για διαμονή στο εξωτερικό, αλλά μόνο για ταξίδια. Παρ’όλ’ αυτά η ολλανδική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα έξοδα που έχεις ένας φοιτητής την δέχεται ως νόμιμη ασφαλιστική κάλυψη τα 1-2 χρόνια που θα σπουδάζει κανείς εδώ. Η ΕΚΑ όπως είπαμε το μόνο που κάνει είναι να σας γλυτώνει από το μηνιαίο έξοδο της ασφαλιστικής κάλυψης. Το αν θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω και πότε δεν είναι καθόλου σίγουρο όταν μιλάμε για δημόσιο ελληνικό ταμείο. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό φοιτητή προ-κρίσης που κατέβαλε 74€ σε γιατρό και φάρμακα και το ασφαλιστικό του ταμείο του απάντησε στην αίτησή του μετά από ένα χρόνο και του έδωσε μόλις 15€.

Τα φοιτητικά πακέτα είναι σχετικά ακριβά και γι’αυτό δεν τα προτιμά κανένας Ολλανδός φοιτητής διότι το επίδομα ασφάλισης (zorgtoeslag) είναι τόσο υψηλό που συμφέρει κάποιον να κάνει μια κανονική ολλανδική ασφάλιση πχ των 100€ το μήνα και με το επίδομα zorgtoeslag 88€ τελικώς να του κοστίζει μόλις 12€ το μήνα.

 

– Πως λειτουργούν οι ολλανδικές ασφαλίσεις;

Όταν έχετε μία ασφάλιση υγείας, πηγαίνετε σε έναν γιατρό της γειτονιάς σας να γραφτείτε ως πελάτης του (huisarts = general practitioner). Στον γιατρό αυτό απευθύνεστε πρώτα όταν έχετε κάτι (παίρνετε τηλέφωνο νωρίς το πρωί για να κλείσετε ραντεβού) και μόνο αυτός μπορεί να σας στείλει σε ειδικευμένο (δερματολόγο, πνευμονολόγο, χειρούργο κτλ) ή στο νοσοκομείο δίνοντάς σας ένα παραπεμπτικό που το χρειάζεστε για να κλείσετε ραντεβού με έναν ειδικευμένο γιατρό στο νοσοκομείο (εξωτερικά ιδιωτικά ιατρία γιατρών δεν υπάρχουν στην Ολλανδία), το οποίο λέγεται verwijzingsbrief. Ο γιατρός αυτός κοστίζει 20-25€ την επίσκεψη, αλλά αν έχετε ολλανδική ή φοιτητική ασφάλιση είναι δωρεάν.

Αν σας γράψει φάρμακα πηγαίνετε στο φαρμακείο που έχει στείλει τη συνταγή να τα παραλάβετε. Κάποιες (ελάχιστες) ασφαλιστικές καλύπτουν φάρμακα μόνο από ηλεκτρονικά φαρμακεία (προσχή σε αυτό). Αν σας δώσει παραπεμπτικό πρέπει να ξέρετε αν η ασφαλιστική ρωτήσετε την ασφαλιστική σας (συνήθως στο σάιτ είναι διαθέσιμη αυτή η πληροφορία) αν μπορείτε να διαλέξετε οποιονδήποτε γιατρό/νοσοκομείο (vrije keuze) ή αν είναι συμβεβλημένοι μόνο με συγκεκριμένους.

Αν θα πληρώσετε εκεί, εξαρτάται από το αν η ασφάλισή σας είναι restitutie ή natura. Οι ασφάλιες restitutie δίνουν τη δυνατότητα στο γιατρό/νοσοκομείο να ζητήσει το ίδιο τα λεφτά από την ασφαλιστική κι εσείς να μην χρειαστεί να πληρώσετε, ενώ αν έχετε ασφάλεια natura πρέπει να πληρώσετε πρώτα και μετά να κάνετε δήλωση (declaratie) στην ασφαλιστική σας (είτε με γράμμα είτε on-line αν το υποστηρίζει) για να σας δώσουν τα λεφτά σας πίσω.

 

– Τι είναι, όμως, το eigen risico;

Για να βοηθήσει τις ασφαλιστικές να επιβιώσουν, η κυβέρνηση εισήγαγε το eigen risico. Είναι ένα όριο (συμμετοχή) μέχρι το οποίο τα έξοδα που πληρώνει για σας η ασφαλιστική σε γιατρούς και φάρμακα σας επιβαρύνουν προσωπικά και όχι την εταιρία. Ακόμα και όταν λοιπόν πάτε σε έναν φυσικοθεραπευτή και ακόμα κι αν δεν πληρώσετε γιατί έχετε ασφάλιση restitutie μετά από 1-2 μήνες η ασφαλιστική σας θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα σας χρεώσει την επίσκεψη. Αυτό συμβαίνει μέχρι να συμπληρώσετε πχ 350€ έξοδα. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το τέλος του χρόνου η ασφαλιστική δεν θα σας ξαναχρεώσει όση χρήση κι αν κάνετε της ασφάλισής σας εκτός φυσικά από το μηνιαίο premie που πληρώνετε ούτως ή άλλως βάσει συμβολαίου. Το eigen risico ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια 155€ και δυστυχώς κάθε χρόνο η κυβέρνηση το αυξάνει. Το 2013 το eigen risico είναι 350€. Οι επισκέψεις στον GP/huisarts δεν επιβαρύνουν το eigenrisico. Μπορείτε να πάτε όσες φορές θέλετε και δωρεάν.

 

– Τι είναι το vrijwillig eigen risico;

Κάποιοι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν συχνά ή δεν πηγαίνουν σχεδόν ποτέ στο γιατρό. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το eigen risico τους έως και τα 850€ με αντάλλαγμα μείωση στο μηνιαίο premie που πληρώνουν. Αυτό λέγεται εθελοντικό (vrijwillig) eigen risico.

 

– Τελικά να κάνω ολλανδική ασφάλιση ή να κρατήσω την ΕΚΑ;

Λόγω του eigen risico είναι προφανές ότι αν δεν έχετε συχνά πάρε δώσε με τον γιατρό δεν κερδίζετε τίποτα με τον συνδυασμό ολλανδική ασφάλιση+zorgtoeslag πέραν του ότι μπορείτε να πηγαίνετε στο γιατρό δωρεάν. Αν μπορείτε επομένως και για όσο μπορείτε προτιμήστε την ΕΚΑ. Για ατυχήματα ή σοβαρά πράγματα μπορείτε άλλωστε να πείσετε το νοσοκομείο να προσπαθήσει με μια φωτοτυπία της ΕΚΑ να πάρει αυτό τα χρήματα από τον ασφαλιστικό σας φορέα κι έτσι να μην πληρώσετε τίποτα.

 

– Δεν μπορώ να βγάλω πλέον ΕΚΑ, να κάνω ολλανδική ασφάλιση ή φοιτητική;

Οι φοιτητικές ασφαλίσεις κοστίζουν τουλάχιστον 37€ ευρώ το μήνα και δεν δικαιούνται zorgtoeslag, ενώ ο συνδυασμός ολλανδική ασφάλιση + zorgtoeslag βγάζει τελικά κόστος από 4-30 ευρώ (ανάλογα τι ασφάλιση θα κλείσετε) οπότε σίγουρα συμφέρει περισσότερο. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι αν δεν είστε Ολλανδοί δεν δικαιούστε το zorgtoeslag, αλλά αυτό δεν ισχύει, παρερμηνεύουν απλώς έναν όρο στην ιστοσελίδα της εφορίας (η οποία δίνει το επίδομα) που λέει στην ουσία ότι οι ξένοι φοιτητές που έχουν σπουδαστική βίζα δεν δικαιούνται zorgtoeslag. Άλλωστε έχουμε πολλά παραδείγματα φοιτητών εδώ και χρόνια που παίρνουν το zorgtoeslag κανονικά.

 

– Πότε είμαι υποχρεωμένος να βγάλω ολλανδική ασφάλιση;

Όταν δουλεύεις στην Ολλανδία και πληρώνεις φόρο εισοδήματος (όχι δηλαδή σε περίπτωση stage) τότε είσαι υπόχρεος ολλανδικής ασφάλισης και δεν μπορείς να βγάλεις φοιτητική ή να χρησιμοποιείς την ΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να αγχωθείς, γιατί ο ρυθμιστικός φορέας υγειονομικής ασφάλισης (CVZ/SVB) θα σου στείλει γράμμα να σε ειδοποιήσει ότι πρέπει να βγάλεις ασφάλεια και ως πότε.

Επίσης στην Ολλανδία οι πολίτες χάνουν το προνομιακό στάτους “φοιτητής” όταν ξεπεράσουν τα 30 ακόμα και όταν τυγχάνει να είναι ακόμα φοιτητές ή ξεκινάνε φοίτηση τότε για πρώτη φορά. Οπότε αν είσαι άνω των 30 δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ΕΚΑ και δεν μπορείς να κλείσεις φοιτητική ασφάλιση έχεις μόνο την επιλογή ολλανδική ασφάλιση + zorgtoeslag. Παρ’ όλ’ αυτά γνωρίζουμε περίπτωση ελληνίδας άνω των 30 που έκανε ένσταση (bezwaar) επειδή παρόλο που ήταν άνω των 30 δεν δούλευε και την κέρδισε. Της δώθηκε λοιπόν το δικαίωμα να κάνει φοιτητική ασφάλιση. Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμα αν αυτό μπορεί να γίνει και με την ΕΚΑ.

 

– Τι καλύπτει μια ολλανδική ασφάλεια υγείας;

Αυτό είναι ένα παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών. Εξαρτάται λοιπόν σε ποια ασφαλιστική είσαι και πόσα είσαι διατεθιμένως να πληρώνεις κάθε μήνα (premie). Συνήθως υπάρχουν 3 ειδών επιλογές:

1) Basisverzekering: το πακέτο αυτό ορίζεται από την κυβέρνηση και είναι υποχρεωμένες να το παρέχουν όλες οι ασφαλιστικές. Κάθε χρόνο αλλάζει και οι ασφαλιστικές αναρτούν στο σάιτ τους τις αλλαγές. Για το 2013: http://www.dsw.nl/Repository/Documents/2013/2013_Informerende.pdf

2) Aanvullende verzekering: συμπληρωματική ασφάλιση. Με 10-20 ευρώ παραπάνω καλύπτετε περισσότερες περιπτώσεις/έξοδα. Ένα παράδειγμα: http://www.dsw.nl/Repository/Documents/2013/2013_Standaard-Top.pdf

3) Student: αυτή είναι συνήθως η Aanvullende ή μέρος αυτής με κάποια έκπτωση για τους φοιτητές. Προσοχή μερικοί φορείς απαιτούν να λαμβάνετε το φοιτητικό επίδομα(StuFi) για να σας εντάξουν σε αυτή την κατηγορία. Ένα παράδειγμα: http://www.dsw.nl/Repository/Documents/2013/2013_Student.pdf

 

– Πως θα βρω τι μου ταιριάζει;

Μπορείτε να κάνεις μια αναζήτηση μέσω αυτού του σάιτ

(ή στο independer.nl)

 

Αφού βάλετε την ημερομηνία γεννήσεώς σας και το φύλο σας κάνετε κλικ στο Check je voordeel.

Αν θέλετε απλά την πιο φθηνή βασική ασφάλιση αφήνετε το eigenrisico όπως είναι και πατάτε το κουμπί “Alleen basisverzekering vergelijken” από δίπλα.

Αν όμως θέλετε να κάνετε αλλαγές μπορείτε πχ να αυξήσετε το eigen risico για να έχετε έκπτωση στο premie (βλέπε ερωτήσεις παραπάνω) ή να προσθέσετε διάφορα εξτρά όπως οδοντιατρική κάλυψη (tandarts) ή φυσιοθεραπείες. Όποιο από τα εξτρά δεν το θέλετε φροντίστε να είναι στην επιλογή “Basisverzekering”.

Μόλις τελειώσετε πατήστε το πράσινο κουμπί “Toon resultaten” για να δείτε την κατάταξη των επιλογών από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη.

Δεν είναι όλες οι ασφάλειες ίδιες παρόλα αυτά. Κάποιες είναι natura κάποιες είναι restitutie και κάποιες είναι συνδυασμό (Gecombineerd). (Βλέπε προηγούμενες ερωτήσεις)

Αν κάνετε κλικ στο “bijzondere services” και στο “Bekijk details” βλέπετε περισσότερες πληροφορίες για να κάνετε σύγκριση των υπηρεσιών και να δείτε και αν υπάρχει ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου/γιατρού (vrije keuze).

Τις περισσότερες μπορείτε να τις κλείσετε επιτόπου κάνοντας κλικ στο “Aanvragen”. Μπορείτε πάντα να πάτε πίσω κάνοντας κλικ στο “terug” και να αλλάξετε κάποιες επιλογές.

 

– Πότε να ζητήσω το επίδομα ασφάλισης (zorgtoeslag);

Όταν λάβετε τον αριθμό ασφαλισμένου “polisnummer” (μπορεί να πάρει μία ή παραπάνω εβδομάδες) είστε έτοιμοι να κάνετε αίτηση για zorgtoeslag. Το κάνετε με το DigID σας σε αυτή τη σελίδα της εφορίας όπως και το huurtoeslag.

 

– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής, δείτε εδώ. Βασική προϋπόθεση είναι το εισόδημα το οποίο μπορεί να είναι έως και 30.939€ το χρόνο, και οι καταθέσεις έως και 21.139€ ανά άτομο, συμφωνα με στοιχεία του 2013. Για επικαιροποιημένες πληροφορίες δείτε εδώ.  Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιητών στην Ολλανδία το δικαιούται.

 

– Συνυπολογίζονται και τα εισοδήματα άλλων όπως το huurtoeslag;

Σε αντίθεση με το huurtoeslag δεν συνυπολογίζονται τα εισοδήματα των συγκατοίκων, αλλά συνυπολογίζονται τα εισοδήματα του ατόμου με το οποίο έχετε πιθανώς συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης (registered partner), δείτε εδώ. Τα εισοδήματα των γονιών σας (όπως και στο huurtoeslag) δεν παίζουν ρόλο.

 

– Πότε θα το πάρω;

Ισχύει ό,τι και για το huurtoeslag. Παίρνει λίγο καιρό να εγκριθεί αλλά παίρνετε τα χρήματα αναδρομικά και από εκεί και πέρα το παίρνετε κάθε μήνα γύρω στις 20 του μηνός κανονικά. Ίσως να σας στείλουν και ένα γράμμα πρώτα για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τον σωστό αριθμό τραπέζης, το οποίο πρέπει να υπογράψετε και να τους το στείλετε πίσω.

 

– Πόσο zorgtoeslag δικαιούμαι;

Εξαρτάται από το εισόδημα. Συνήθως οι φοιτητές παίρνουν όλο το ποσό των 88€ εκτός και αν έχουν κάνει κάποια ασφάλεια με πολύ αυξημένο eigen risico και το premie τους έχει πέσει κάτω από τα 88€. Για να δείτε πόσα θα πάρετε συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη σελίδα αυτή.

 

– Έλαβα γράμμα ότι δεν έχω ασφάλιση και ότι πρέπει να πληρώσω πρόστιμο.

Καμιά φορά μας εντοπίζουν πολύ αργά ή μας εντοπίζουν μόνο όταν αρχίσουμε να δουλεύουμε (είτε part-time είτε κανονικά), οπότε στέλνουν ένα πρόστιμο ή απλά μια ειδοποίηση ότι έχουμε 3-4 μήνες διορία να κλείσουμε ασφάλιση (αν και θα πληρώσουμε από την πρώτη μέρα που ήμασταν υπόχρεοι ολλανδικής ασφάλισης). Αν για το διάστημα που σας περιγράφουν ήσαστε δικαιούχος ΕΚΑ τους στέλνετε φωτοτυπίες τις ΕΚΑ που αντιστοιχούν σε αυτό το διάστημα για να σβηστεί το πρόστιμο ή για να μην σας αναγκάσουν να πληρώσετε premies του παρελθόντος για την περίοδο που δεν δουλεύατε. Σίγουρα όμως από την στιγμή που δουλεύετε είστε υπόχρεος ασφάλισης και ακόμα κι αν κλείσετε ασφάλιση μετά από 3-4 μήνες θα σας ζητήσουν να πληρώσετε και αυτούς τους 3-4 μήνες.

 

– Αν έρχομαι στην Ολλανδία να δουλεύψω μόνο για 3 μήνες (internship);

Σε αυτό το διάστημα αν έχετε ΕΚΑ δεν θα σας υποχρεώσουν να κάνετε ολλανδική ασφάλιση. Αν σας στείλουν γράμμα, απαντήστε τους ότι την τάδε ημερομηνία θα φύγετε πάλι από την Ολλανδία και ότι θα τους στείλετε μία βεβαίωση απεγγραφής από τον δήμο όταν την έχετε.

 

___________________________________

FAQ huurtoeslag

 

– Ποιος δικαιούται το επίδομα ενοικίου (huurtoeslag);

Το επίδομα δικαιούνται δικαιούνται όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας που είναι γραμμένοι στον Δήμο και έχουν χαμηλό εισόδημα. Άλλες κύριες προϋποθέσεις είναι το ενοίκιο να μην είναι πολύ υψηλό, αλλά ούτε και πολύ χαμηλό και να έχεις τη δική σου διεύθυνση.

Αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις εδώ.

 

– Ποια είναι τα όρια για το ύψος του ενοικίου;

Για το 2013 το κάτω όριο είναι 222€ και το άνω όριο 681€.

 

– Ποιο είναι το ανώτατο εισόδημα;

Το ανώτατο εισόδημα για το 2013 είναι 28.550€. Επίσης ορίζεται ότι μπορείτε να έχετε το πολύ 21.139€ σε καταθέσεις (στην Ολλανδία ή στο εξωτερικό).

 

– Ποιο είναι το ύψος του huurtoeslag;

Εξαρτάται από το νοίκι σας και το εισόδημά σας. Βάζοντας τα στοιχεία σε αυτό τον calculator (proefberekener, δείτε εδώ) μπορείτε να δείτε πόσο huurtoeslag θα πάρετε.

 

– Δεν μένω μόνος.

Οι συγκάτοικοι και γενικά όσοι είναι γραμμένοι στην διεύθυνση αυτή μετράνε στα κριτήρια του εισοδήματος. Τα όρια δεν αλλάζουν (εκτός από το όριο των καταθέσεων που είναι ανά άτομο). Οπότε όπως καταλαβαίνετε όσο πιο πολλά άτομα τόσο πιο μικρές οι πιθανότητες το συνολικό εισόδημα να είναι κάτω από το ανώτατο όριο.

 

– Το παίρνουμε όλοι οι συγκάτοικοι το επίδομα;

Το επίδομα το παίρνει όλο το νοικοκυριό σαν σύνολο (οπότε όταν μιλάμε για ποσά εννοούμε συνολικά, πχ νοίκι, εισόδημα κτλ και όχι ανά άτομο, εκτός αν αναφέρεται ρητά) αλλά το αιτείται και το λαμβάνει στο λογαριασμό του κάθε μήνα ένας μόνο συγκάτοικος ή αν η εταιρία-ιδιοκτήτης παρέχει αυτή τη δυνατότητα το επίδομα πάει στην εταιρία και η εταιρία ζητά από τον ενοικιαστή κάθε μήνα μόνο τη διαφορά. Παρόλ’αυτά τα ονόματα όλων των συγκατοίκων (και πιθανόν και τα εισοδήματα) πρέπει να δηλωθούν κατά την αίτηση και να υπογράψουν (ηλεκτρονικά) όλοι.

 

– Οι φοιτητές τι εισόδημα έχουν;

Οι περισσότεροι φοιτητές θεωρείται ότι έχουν μηδέν εισόδημα. Τα επιδόματα ή η βοήθεια από τους γονείς δεν θεωρούνται εισόδημα.

 

– Ο κάθε συγκάτοικος έχει δικό του συμβόλαιο. Δικαιούμαστε το επίδομα;

Όχι. Αυτό το είδος κατοικίας λέγεται kamers και δεν έχει δικαίωμα σε huurtoeslag. Πρέπει όλοι οι συγκάτοικοι να είναι μέσα στο ίδιο συμβόλαιο. (Εξαίρεση είναι ελάχιστες εστίες και woninggroepen ανά την Ολλανδία που έχουν πάρει ειδική έγκριση από το κράτος. Σε αυτή την περίπτωση σας ειδοποιεί η εταιρία-ιδιοκτήτης ότι το δικαιούστε).

 

– Είμαι μόνο εγώ στο συμβόλαιο και ο συγκάτοικός μου υπομισθώνει (υπενοικιάζει) ένα δωμάτιο από μένα. Δικαιούμαι το επίδομα;

Ναι. Οι υπομισθωτές (subrenters/onderhuurders) δεν θεωρούνται συγκάτοικοι, τα εισοδήματά τους δεν συνυπολογίζονται για το επίδομα και δεν χρειάζεται να υπογράψουν την αίτηση για το επίδομα.

 

– Έχω δικό μου νούμερο (διεύθυνση), αλλά μοιράζομαι την κουζίνα ή την τουαλέτα με άλλο διαμέρισμα. Δικαιούμαι το επίδομα;

Όχι. Μόνο το μπάνιο επιτρέπεται να μοιράζεστε για να δικαιούστε το επίδομα. Η κουζίνα και η τουαλέτα πρέπει να είναι ιδιωτική. Αν είναι έξω από το υπόλοιπο σπίτι, πρέπει να έχει την δυνατότητα να κλειδώνει εξωτερικά. Πολλές φορές δε, η διαφορετική αρίθμηση των σπιτιών σε τέτοια κτίρια είναι εικονική και όχι επίσημη. Τι θεωρείται “ανεξάρτητη κατοικία” ορίζεται εδώ.

 

– Ο ιδιοκτήτης είναι επίσης γραμμένος στο σπίτι ή μένει από κάτω. Θεωρείται συγκάτοικος;

Ισχύουν όλοι οι κανόνες που προαναφέρθηκαν. Όποιος είναι γραμμένος στο Δήμο σε αυτή τη διεύθυνση μετράει για το κριτήριο του εισοδήματος. Αν ο ιδιοκτήτης έχει δικό του νούμερο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε διαφορετική περίπτωση είστε και οι δυο γραμμένοι στο ίδιο νούμερο (διεύθυνση). Προσοχή και πάλι στις εικονικές διευθύνσεις. Σημασία έχει τι διεύθυνση γράφει το συμβόλαιό σας και η βεβαίωση εγγραφής που παίρνετε από τον Δήμο.

 

– Υπάρχει πιθανότητα να είναι παλαιοί ένοικοι του σπιτιού ακόμα γραμμένοι στη διεύθυνσή μου;

Ναι. Και θεωρούνται συγκάτοικοι. Γι’ αυτό όταν πάτε στο Δήμο για να εγγραφείτε κάντε αίτηση να διαγραφούν οποιοιδήποτε άλλοι είναι ακόμα γραμμένοι στη διεύθυνσή σας. Απόδειξη ότι είστε ο μόνος κάτοικος αυτού του σπιτιού είναι το φρέσκο συμβόλαιό σας. Ειδάλλως μπορείται να ζητήσετε ένα γράμμα από τον ιδιοκτήτη που να λέει ότι είστε ο μοναδικός ένοικος του σπιτιού.

 

– Όλο το νοίκι συνυπολογίζεται για τον καθορισμό του ύψους του huurtoeslag;

Όχι. Το νοίκι αποτελείται από πολλά πράγματα. Το καθαρό/γυμνό νοίκι (kale huur), υπηρεσίες (services) και αν είναι al inclusief μπορεί να περιλαμβάνει και λογαριασμούς, όπως ρεύμα, νερό και θέρμανση/γκάζι (σε εστίες και διαδίκτυο). Δηλώνετε στην αίτηση (και επιδοτείστε γι’ αυτό) μόνο το kale huur και services που αφορούν σε συντήρηση, καλοπισμό, καθαρισμό και φωτισμό κοινόχρηστων χώρων. Οποιουδήποτε άλλου είδους services δεν επιδοτούνται. Ποια services επιδοτούνται βρίσκετε εδώ.

 

– Πως θα ξέρω πόσο είναι το kale huur και τα services;

Ο ιδιοκτήτης ή η εταιρία σας είναι νομικά υποχρεωμένοι να σας παρέχουν το huur specificatie. Είναι μια αναλυτική στην οποία φαίνεται πόσο πληρώνετε για κάθε τι. Πολλές φορές αυτή η λίστα είναι ενσωματωμένη στο συμβόλαιο. Κάθε χρόνο αυτά τα ποσά αυξάνονται ή αλλάζουν οπότε απλά ζητήστε μία φρέσκια huur specificatie πριν κάνετε την αίτησή σας.

 

– Το ανώτατο/κατώτατο όριο αφορά το kale huur μόνο ή και τα services;

Τα όρια αφορούν όλο το επιδοτούμενο ποσό: kale huur + επιδοτούμενα services. Πρώτα υπολογίζουμε, λοιπόν, το άθροισμα αυτό και μετά κοιτάμε αν είμαστε μέσα στα όρια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τα services που επιδοτούνται υπολογίστε το πολύ 12€ ανά service. Αν ο ιδιοκτήτης σας χρεώνει παραπάνω από 12€ αυτό δεν ενδιαφέρει την εφορία και δεν προσμετράται ούτε για το όριο ούτε για το πόσα θα πάρετε. Αν πχ πληρώνετε για kale huur 630€ και για επιδοτούμενα services 80€ μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι δεν θα πάρετε επίδομα καθώς (630+80=710€ που είναι πάνω από το όριο των 681€). Αλλά για η εφορία θεωρεί ότι πληρώνετε μόνο 48€ για τα serices οπότε 630+48=678€ κι έτσι δικαιούστε 314€ το μήνα huurtoeslag.

 

– Πως κάνω αίτηση για huurtoeslag;

Χρησιμοποιώντας το DigID σας κάνετε login εδώ και κάνετε την αίτηση ηλεκτρονικά. Δείτε εδώ.

 

– Πότε θα μπουν τα λεφτά;

Ίσως να πάρει 1-2 μήνες να εγκριθεί το επίδομα. Ίσως σας στείλουν πρώτα ένα γράμμα να σας ζητάνε να επιβεβαιώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό και να το στείλετε πίσω. Αλλά θα πάρετε τα χρήματά σας αναδρομικά μαζεμένα.

 

– Έκανα λάθος στα ποσά. Τι να κάνω;

Αν τα πραγματικά ποσά δεν σας θέτουν έξω από τα όρια όπου δικαιούστε το επίδομα, μην κάνετε τίποτα. Στον ετήσιο έλεγχο όπου κοιτάνε τί ποσά δήλωσε ο ιδιοκτήτης θα δουν ότι σας έδωσαν λιγότερα ή περισσότερα απ’ ό,τι δικαιούστε και θα σας δώσουν ή ζητήσουν όλη τη διαφορά πίσω μαζεμένη. Συνήθως οι διαφορές είναι μικρές, οπότε δεν αξίζει να δηλωσετε την αλλαγή. Αν παρόλ’ αυτά θέλετε να το κάνετε, μπορείτε, μπαίνοντας με το Digid εδώ και κάνοντας τις αλλαγές.

 

– Πλέον έχω συγκάτοικο. Ή ο συγκάτοικος φεύγει. Ή αλλάζω συγκάτοικο. Πρέπει να το δηλώσω;

Ναι, αν όλες αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στο συμβόλαιο πρέπει να μπείτε πάλι στο σύστημα με το DigID για να αλλάξετε τα στοιχεία των συγκατοίκων, ακόμα και αν δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το ύψος του επιδόματος. Θα ζητηθεί η υπογραφή του νέου συγκατοίκου ή δεν θα ξαναζητηθούν εισοδήματα του συγκατοίκου που φεύγει. Αυτό γίνεται επίσης για να βεβαιωθούν ότι όλοι οι συγκάτοικοι έχουν γνώση του ότι λαμβάνεται επίδομα ενοικίου, διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ο ένας συγκάτοικος έπαιρνε κρυφά όλο το επίδομα και ο άλλος μες στην άγνοιά του πλήρωνε το μισό του κανονικού ενοικίου.

 

– Βρήκα δουλειά με υψηλό μισθό. Πρέπει να το δηλώσω;

Αν πιστεύετε ότι η αλλαγή στο εισόδημά σας δεν επηρεάζει το επίδομα ενοικίου δεν χρειάζεται να το δηλώσετε, θα αναπροσαρμώσουν μόνοι τους το εισόδημα στον ετήσιο έλεγχο. Αν όμως ξεπερνά τα όρια και δεν δικαιούστε πια επίδομα πρέπει να το σταματήσετε μόνοι σας. Αλλιώς τα χρήματα που δεν δικαιούσασταν θα σας ζητηθούν όλα μαζεμένα πίσω στον ετήσιο έλεγχο, πιθανόν με τόκο.

 

 

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ανδρονικίδη για τις αναλυτικότατες πληροφορίες!

 

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΝεα Μερα – Νεα Συχνοτητα

Hellas Pindakaas – Kάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ από το Stads FM – Πατήστε στο LISTEN NOW εδώ στο σάιτ μας (πάνω δεξιά) & ακούστε ζωντανά